Zakelijk bloggen: voordelen en tips

Een bedrijfswebsite kan met een kwalitatief goed weblog veel extra bezoekers trekken. Zelf publiceren we bijvoorbeeld wekelijks een blog over een onderwerp dat¬†onze dienstverlening ‘raakt’ en interessant en leerzaam is voor onze bezoekers. Voorbeelden zijn recente blogs over Google mijn bedrijf, ¬†zakelijk gebruik van Instagram of zoals nu over zakelijk bloggen en¬†zoekmachineoptimalisatie.

Voordelen van zakelijk bloggen

Zakelijk bloggen heeft diverse voordelen. Door een blog in je website te verwerken zorg je bijvoorbeeld voor een stroom van nieuwe en unieke content op de je website, iets dat bijzonder gewaardeerd wordt door Google. Daarnaast kan je in een blog vrij eenvoudig de focus leggen op een zeer specifiek onderwerp, bij uitstek een mogelijkheid om op dat onderwerp hoog op de eerste bladzijde van Google gepositioneerd te worden.  Kwalitatief goede onderwerpen zullen daarbij op diverse social media sites gedeeld worden. Dit zorgt voor links en interacties die voor Google een blijk van goede kwaliteit zijn, met als gevolg een hogere waardering.

Dat zakelijk bloggen extra verkeer naar je website oplevert¬†is natuurlijk super, het hogere doel dat hier achter zit is uiteraard om hierdoor in contact te komen met nieuwe potenti√ęle klanten en om bestaande bezoekers beter aan je te binden.

Breng je blogs onder de aandacht

Nadat je een blog hebt geschreven zorg je er natuurlijk allereerst voor dat deze SEO geoptimaliseerd is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de WordPress Seo Plugin van Yoast. Zodra je blog online staat start je met het promoten van je blog via de diverse kanalen die je hiervoor tot je beschikking hebt. Enkele tips zijn:

 • Post een bericht met je zakelijke accounts¬†op Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Zorg er bij het posten voor dat je een pakkende tekst en de juiste #hastags gebruikt. Let er ook op dat je het posten op de verschillende kanalen qua timing spreidt. Je blog tegelijk op meerdere social media kanalen posten is irritant voor de¬†followers die meerdere van je kanalen volgen en geeft je een kleiner bereik¬†dan bij een gespreide plaatsing.
 • Vraag enkele van je collega’s om de je blog¬†via hun persoonlijke social media account te delen, dit zorgt voor een nog groter bereik. Belangrijk is dat je ook dit spreidt qua timing, dit geeft je een groter bereik.
 • Je stuurt waarschijnlijk meerder malen per dag een email naar je zakelijke relaties, overweeg om een link naar je laatste blog op te nemen in je e-mail handtekening.
 • Als je regelmatig blogt kan je overwegen om een maandelijkse nieuwsbrief te versturen waarin je nog even stil staat bij de laatste blogs die op je website gepubliceerd zijn. Hiermee vergroot je het bereik van je blogs nog verder, namelijk bij de groep mensen die jou en je bedrijf niet op de voet volgen maar wel op de hoogte willen worden gehouden.

Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp nodig? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

Drie tips voor je blogs

Hieronder een drietal tips die ik zelf ook toe pas bij het zakelijk bloggen:

 1. Geef waardevolle informatie, geen reclame
  Een blog krijgt waardering en bestaansrecht om de waarde van de informatie, een blog is geen ‘plat’ reclamemedium voor je product of je bereik. Een blog is een uitgelezen mogelijkheid om je lezers te laten zien dat je kennis van zaken hebt, door je kennis te delen help je je lezers wellicht om een probleem op te lossen en zet je jezelf neer als een expert. De kans dat jij gebeld wordt als een van je lezers iemand nodig heeft wordt daarmee groter.
 2. Bied je lezers de mogelijkheid om te reageren
  Het bieden van een mogelijkheid om te reageren op het artikel moedigt je lezers aan om in gesprek te gaan met jou en met anderen. Lees de reacties en reageer daar waar nodig, maar probeer nooit actief om iets te verkopen. De betrokkenheid en interactie zijn veel belangrijker. Betrokkenheid versterkt de relatie.
 3. Schrijf regelmatig
  Het regelmatig schrijven en posten van je blogs vraagt discipline en tijd. Discipline kun je leren, tijd moet je vrijmaken. Een manier om dat te doen is om altijd √©√©n blog vooruit te werken. Als je wekelijks een blog plaatst, zorg dat het blog van volgende week af is voordat je het blog van deze week plaatst. Zo voorkom je dat je een blog ‘mist’ door drukte en tijdnood.