Yoast: Leesbaarheid van je webteksten

Als je een tekst schrijft voor op je website verwerk je hierin doorgaans zo veel mogelijk relevante informatie voor je bezoekers. Met een sterke tekst bouw je immers een relatie op met de bezoeker en hoop je van een bezoeker een klant te maken. Om bezoekers te trekken dien je gevonden te worden in Google en hiervoor heb je SEO teksten nodig.

Maar wat is ‘SEO-vriendelijk’ en hoe weet je of jouw teksten dit zijn?

‘SEO vriendelijk’ betekent dat jouw teksten een relatie hebben met het zoekwoord waar je op gevonden wordt en dat de context waarbinnen deze zoekwoorden op je pagina staan relevant is in relatie met de zoekopdracht van je bezoeker. Een erg handige tool die je helpt bij deze taak is de Yoast SEO Plugin voor WordPress.

Tips van Yoast

Marieke van de Rakt van Yoast.nl gaf recent een aantal handige tips voor het schrijven van webtekten:

  • Denk goed na over de structuur van je tekst. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. Houd de zinnen en paragrafen kort, dat leest prettiger. Plaats een witregel op een logische plek en niet ergens halverwege omdat dat beter staat. Tussenkopjes zijn goed voor SEO, maar ook voor de leesbaarheid van je tekst.
  • Gebruik signaalwoorden om aan te geven welke kant je op wilt.
  • Denk na over je stijl. Gebruik korte en lange zinnen door elkaar, wissel de woordvolgorde af en vermijd de lijdende vorm.
  • Wordt je artikel echt lang? Verspreidt je content dan over meerdere artikelen, die je naar elkaar laat linken en allemaal dezelfde tag geeft.

Google updates en de Yoast plugin

Google verandert, en niet zo’n beetje ook. De mannen van Yoast zijn in de afgelopen zes jaar hard bezig geweest om bij elke update van Google een aanvullende oplossing te bieden met de Yoast plugin. Een recente update van Google is nu ook verwerkt in de Yoast plugin: Leesbaarheid

seo yoast premium plugin leesbaarheid

Verlies door SEO Yoast niet je leesbaarheid

Yoast controleert met de ‘leesbaarheid’ tool of een tekst niet te veel gericht is op zoektermen en keywords. De plugin controleert de tekst op:

De lengte van zinnen
Zijn zinnen te lang? Dan geeft de plugin dit aan. Lange zinnen lezen onprettig en maken het lezen vaak saai. Wanneer is een zin te lang? Zinnen van meer dan 20 woorden worden als ‘lang’ geïndexeerd. 25 Procent van de zinnen in een tekst mogen langer zijn dan 20 woorden. Meer dan dat wordt door Yoast als onprettig ervaren.

De lengte van paragrafen
Ook lange paragrafen worden als onprettig ervaren. Zorg daarom voor genoeg witregels in een tekst en begin nieuwe hoofdstukken.

Gebruik tussentitels en headings
Het is belangrijk om  headings en tussentitels te gebruiken zoals <h1> en <h2>. Dit maakt het voor een lezer duidelijker waar een tekst over gaat. Daarnaast houdt het een lezer bij de les en leest het vlotter. Headings worden ook door Google gescand op zoekwoorden. Staan zoekwoorden vooraan in een heading dan wordt de content ook beter gerankt door dat specifieke zoekwoord.

Overmatig gebruik van passieve zinnen
Passieve zinnen stralen geen energie uit en maakt het voor bezoekers niet aantrekkelijk om verder te lezen. Het verschil tussen passieve en actieve zinnen vind je hier.

Gebruik maken van ‘transition words’.
Transition words zijn woorden die lezers een denkrichting geven. Hiermee stuur je de lezer een richting op met een bepaald woord. Dit wordt ook wel een signaal genoemd. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Eerst en vooral groene ballen yoast plugin
  • Tenslotte
  • Vooral
  • Waarschijnlijk
  • Misschien