Wat is SEA? Google Adwords in een notendop

Iedereen die ook maar iets met online marketing te maken heeft gehad, heeft de termen SEO en SEA wel eens voorbij zien komen. Daarvan is SEO de bekendste term. Het staat voor Search Engine Optimization en heeft betrekking op het proces waarbij we een zo hoog mogelijke positie in de organische zoekresultaten van Google proberen te krijgen. Maar wat is SEA? Het minder bekende SEA staat voor Search Engine Advertising en staat dus voor online adverteren. Voornamelijk in Google. In de rest van dit blog leggen we je verder uit wat SEA is en –belangrijker nog- wat je er als bedrijf zijnde aan hebt.

Dus… Wat is SEA (en specifiek, Adwords?)

SEA houdt simpelweg het adverteren op de zoekmachines in. En met zoekmachines bedoelen we eigenlijk gewoon Google, want let’s face it … We gebruiken allemaal Google. De zoekgigant heeft een eigen advertentieprogramma waarbij je jouw bedrijf, product of dienst in de spotlights kan zetten. Of althans, bovenaan in Google’s zoekresultaten. Het programma heet Google Adwords en maakt het mogelijk om een tekst- of beeldende advertentie aan te maken voor een bepaald zoekwoord. Een zorginstelling kan bijvoorbeeld adverteren op ‘Zorg in Arnhem’ en zo bezoekers trekken die op zoek zijn naar een zorginstelling in Arnhem.

Wanneer zet je Google Adwords in?

Soms is de concurrentie om een hoge positie in de zoekresultaten van Google simpelweg te groot of wegen de tijd en het geld die we in zoekmachine optimalisatie steken niet op tegen het resultaat. In zulke gevallen kan SEA een belangrijk onderdeel zijn van je online marketing strategie. Wanneer je Adwords in moet zetten ligt dus maar net aan je situatie, het soort zoekwoord en  het doel wat je voor ogen hebt. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten om meer bezoekers naar je website te trekken, naamsbekendheid te genereren of het aantal conversies van je website te verhogen.

Wat levert SEA op?

Oké, nu wordt het interessant. Wat Adwords je precies op gaat leveren is moeilijk te zeggen. Het is ook afhankelijk van het doel dat je jezelf gesteld hebt. Maar … in Adwords is alles meetbaar! Dat betekent dat je precies weet hoe je online advertenties presteren en in welke zoekwoorden je het best kunt investeren. We schetsen even een situatie voor je…

Stel, een loodgieter merkt dat zijn advertenties bij het zoekwoord ‘installatiemonteur arnhem’ voor veel bezoek zorgen, terwijl de advertenties bij het zoekwoord ‘loodgieter arnhem’ minder presteren. Maar uit de statistieken blijkt dat de bezoekers die via ‘loodgieter arnhem’ binnenkomen zorgen voor 80% van de offerteaanvragen. Welke advertentie de loodgieter aan zal houden is afhankelijk van zijn doel (al zouden we in dit geval adviseren om te investeren in ‘loodgieter arnhem’, natuurlijk!).

Meten is weten is een oude term, maar voor Google Adwords zeker van belang. Want zo zet je je advertentiebudget zo effectief mogelijk in.

Zo.

We hopen je in ieder geval wat antwoord te hebben gegeven op de vraag ‘Wat is SEA?’. Echter, het is nog maar het topje van de ijsberg. Google Adwords in een complex programma, waarin je snel het overzicht verliest en foutjes veel geld kunnen kosten. We raden je daarom aan altijd eerst even vrijblijvend advies in te winnen bij onze SEA specialist. Dus, heb je vragen over het uitvoeren van een Adwords campagne? Geef ons even een belletje! We helpen je graag op weg.

 

Ons een belletje geven