5 tips voor het gebruik van Facebook video’s

Naast foto’s staat Facebook staat ook vol met video’s. De populariteit van Facebook video’s is de laatste jaren enorm toegenomen. Het is zelfs zoveel toegenomen dat Facebook kan worden beschouwd als concurrent van YouTube. Het aantal Facebookpagina’s dat alleen gefocust is op het maken van video’s komt ook steeds vaker voor.

Een aantal jaar geleden was het advies voor de lengte van video’s: zo kort mogelijk. Hoe korter hoe beter, omdat de kans groter is dat je de aandacht van de kijker vast houdt. Maar geldt dit advies, in 2016, nog steeds?

Tip 1: Lengte van je video.

De lengte van je video is ontzettend belangrijk. Mensen scrollen snel door hun tijdlijn en hebben geen “zin” om een video van 2 minuten of langer te bekijken. Uit een onderzoek van Wistia blijkt dat er bij 2 minuten een omslagpunt is waarbij een groot deel van de kijkers afhaakt. Bij een video tussen de 2-3 minuten haakt een groot percentage kijkers af omdat de filmpjes niet genoeg meer boeien. Maar wat is dan wel de ideale lengte voor een Facebook video?

Uit onderzoek van Socialbakers blijkt dat de gemiddelde Facebook video 44 seconden duurt. Als een kijker de video voor 95 procent afkijkt dat telt de video pas als compleet bekeken. Met de diagram hieronder kan u precies zien hoe goed een video wordt bekeken per lengte duur. De ideale lengte voor een Facebook video is dus 21 seconden!

Ideale lengte van Facebook video's

Tip 2: De juiste afbeelding die het hele verhaal met 1 beeld kan vertellen.

De tijdlijn van Facebook gebruikers staat overvol. In de tijdlijn staan allerlei soorten berichten. Denk aan foto’s, tekst, video’s, evenementen etc. Het is je missie om mensen met de eerste paar seconden van je video te laten stoppen met scrollen. Plaatst de meest krachtige beelden aan het begin en bewaar ze niet voor later in de video. Je moet de kijker prikkelen en meteen boeien zodat ze jouw video gaan bekijken.

Het is ook belangrijk om de video goed af te sluiten. Je moet de kijkers iets mee geven. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijk call-to-action.

Tip 3: Facebook video’s vs Youtube video’s

Het grote verschil tussen Facebook en Youtube is dat mensen Youtube bezoeken voor het kijken van video’s. Het hoofddoel van Facebook is het volgen van vrienden, bekenden en het scrollen door je tijdlijn. Houd altijd in uw achterhoofd dat de twee kanalen niet te vergelijken zijn!

Facebook vs YouTubeVindbaarheid en houdbaarheid zijn de grootste verschillen tussen twee kanalen. Facebook video’s zakken immers in je tijdlijn, worden maar aan een deel van je volgers getoond en zijn naar verloop van tijd niet meer goed te vinden. Uw video is op YouTube veel beter vindbaar. De video gaat zelfs klimmen in de vindbaarheid als je video door veel kijkers helemaal afgekeken wordt.

De kracht van Facebook video’s zit hem in de laagdrempeligheid en in de huidige volgers. De video op Facebook hoeft niet professioneel te zijn omdat het anders niet aansluit bij de soort videocontent die op Facebook wordt getoond. Hoeveel volgers je op Facebook hebt is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Hoe meer volgers, hoe meer kijkers en bereik!

Tip 4: Maak het persoonlijk!

Filmpjes waar personen te zien zijn worden meer bekeken en scoren beter dan filmpjes waar dit niet het geval is. Verschuil jezelf niet achter een ingesproken tekst met afbeelding maar laat zien met wie je volgers te maken hebben! Je bouwt hierdoor een band op met de volgers en ze zien wie het gezicht is achter de schermen. Mensen gaan je herkennen als je meerdere malen in filmpjes te zien bent waardoor ze eerder geneigd zijn de video te bekijken. Maak tijdens het maken van de video oogcontact met het gaatje van de lens en zorg dat je de smartphone op ooghoogte houdt.

Tip 5: Plaats je video direct via Facebook

Plaats de video altijd direct via Facebook. Gebruik geen Vimeo, YouTube of andere sites. De populariteit van Facebook video’s is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Uit een onderzoek van Socialbakers waarbij ze 180.000 video berichten en 20.000 pagina’s hebben geanalyseerd blijkt: Facebook video’s die direct op Facebook zijn geplaatst scoren meer interacties dan video’s die via YouTube, Vimeo en andere platformen zijn geplaatst.

Aan de slag met Facebook video’s!

De belangrijkste tips voor het gebruik van Facebook video’s zijn beschreven en het is tijd om zelf aan de slag te gaan met het maken van een video. Zorg voor content die aansluit bij de bedrijfsvoering en houdt de tips in uw achterhoofd: zorg dat de video niet te lang wordt, vergeet het verschil tussen Facebook en YouTube niet, plaats de video direct op Facebook en maak de video persoonlijk!