Een social media plan schrijven in 6 stappen

Waarom maak je een Facebook bericht? Of zet je die toffe foto op Instagram? Als bedrijf zijnde wil je natuurlijk wat bereiken met al die inspanningen op social media. Maar social media zet je niet zomaar succesvol in. Net als bij alle andere marketing activiteiten zal dit moeten doen aan de hand van een goed doortimmerd plan. Een social media plan zo sterk, dat zelfs Hannibal er niet op kon komen.

[1] Doelstelling

Een plan en/of strategie begint altijd met de doelstelling. Voordat je namelijk een hele strategie kan uitschrijven zal je eerst moeten weten wat je wil bereiken. En dit kan echt van alles zijn: het verhogen van pagina likes, meer bezoekers naar jouw website trekken of de omzet vanuit de webshop verhogen. Pas als jouw doelstelling concreet is geformuleerd kan je nadenken over de volgende stappen.

[2] Doelgroep

Nu je weet wat je wilt bereiken ga je vaststellen wie je wilt bereiken. Over het algemeen komt dit overeen met de doelgroep van jouw bedrijf, product of dienst. Verkoop jij luxe horloges voor mannen? Dan moet je bijvoorbeeld rekening houden met de leeftijd van de doelgroep, het inkomen van diegene en wat zijn interesses zijn.

[3] Platformen

Er is een veel grotere kans dat jouw doelgroep (mannen en luxe horloges) aanwezig is op Facebook of Instagram dan een platform als Pinterest. Online zijn er talloze bronnen die je kunnen vertellen waar jouw doelgroep zich online bevindt en wat zij hier doen. Nou zeggen we niet dat je minder relevante platformen compleet links moet laten liggen. Maar je kan beter de focus leggen op de plek waar jouw doelgroep is.

[4] Content

Je hebt nu de waarom, wie en waar. Nu is het tijd voor de wat. Met content bedoelen wij alles wat je plaatst, promoot of deelt op een platform. Dit kan bijvoorbeeld een video, stuk tekst of afbeelding zijn. Het belangrijkste met het ontwerpen en realiseren van de content is dat je de voorgaande stappen in het achterhoofd houdt. Waarom maak je deze video, voor wie en waar ga ik hem plaatsen? Zo zullen sommige onderwerpen beter aankomen bij een vrouw van 65 dan bij een man van 25. En wist je dat een vierkante video op Facebook of Instagram veel effectiever is dan een liggende video?

[5] Het Social Media Plan Publiceren

Bij stap vijf ga je nadenken over wanneer je jouw berichten gaat publiceren en hoe je dit doet. Hier hou je ook rekening met feestdagen of evenementen in jouw afzetgebied. Een belangrijk bericht plaatsen op koningsdag zal er namelijk voor zorgen dat deze wordt begraven onder duizenden foto’s en video’s. Of als je een aanbieding wil plaatsen voor een specifiek weekend, dat je dit niet één dag van tevoren doet. Vervolgens zal je ook moeten nadenken over adverteren op sociale platformen. Het organische bereik van een bericht heeft namelijk altijd een limiet. Als je echt jouw doelgroep wil bereiken wanneer het effectief is, zal je wat budget moeten vrijmaken voor een promotie.

[6] Analyseren

Hoe goed een strategie of plan ook is, er zullen altijd berichten zijn die beter of slechter presteren dan anderen. Maar schrik niet, dit is namelijk totaal niet negatief. Door te analyseren waarom een specifiek bericht slecht presteerde kan je erachter komen wat je voortaan beter kan doen. Reageert jouw doelgroep niet zo goed op gifs? Dan kan je voortaan proberen de boodschap vorm te geven in een afbeelding of langere video.

And there you have it. Het lijkt allemaal wat simpel zo op papier, maar het correct invullen en uitvoeren van een social media plan is een tijdrovend en ingewikkeld proces. Heb je hulp nodig bij het invullen, of heb je er geen tijd voor? Onze Social Specialisten doen niks anders.