Social Media Monitoring: hoe en waarom?

Je hebt een duidelijk social media plan opgezet, een content kalender ingevuld en alle berichten/advertenties online gezet. Job’s done, toch? Nog niet helemaal. Het monitoren van de resultaten en bijsturen waar nodig is misschien nog wel belangrijker. Want aan een paar niet-effectieve berichten heb je ook  niets. In de komende paar minuten zullen we uitleggen waarom dit zo is en hoe je social media monitoring het beste kan aanpakken.

Waarom is Social Media Monitoring zo belangrijk?

Zelfs de beste plannen kunnen anders uitpakken dan verwacht. De doelgroep kan het bericht anders opvatten dan je had gehoopt, of een advertentie is toch niet goed ingesteld qua regio. Het punt is, dingen lopen vaak anders. Daarom zal je elke uiting en inspanning moeten controleren. Ook al lijkt alles goed te lopen en het bericht haalt honderden bezoekers binnen voor de website, kan het zijn dat dit niet de bezoekers zijn die je hoopt te bereiken. Door de resultaten te monitoren corrigeer je niet alleen de huidige marketing activiteit, maar neem je die conclusies mee voor de volgende keren.

Welke programma’s moet ik gebruiken?

In bijna alle gevallen kan je de statistieken die je nodig hebt krijgen vanuit de platformen zelf. Zo geeft Facebook bijna elke wenselijke statistiek, gewoon op de website zelf. Koppel dit aan een gratis Analytics account (als je een website hebt) en je kan vrijwel alles terugvinden. Een aantal programma’s maken het wel makkelijker om alle statistieken in één oogopslag te zien. Een aantal goede voorbeelden vind je hieronder.

Buffer

Hoewel Buffer gemaakt is als publishing tool, heeft het programma ook enkele mogelijkheden om de statistieken bij te houden.

SocialPilot

Net als bij Hootsuite en Buffer kan je bij SocialPilot berichten inplannen en diepgaande analytics opvragen.

Hootsuite

Het ‘Analytics’ programma van Hootsuite geeft een duidelijk overzicht van de scores van jouw Social media accounts. Daarnaast kan je uitgebreide rapporten uitdraaien die je meer informatie geven dan je kan gebruiken.

Wat moet ik met al deze gegevens doen?

Vergelijken, verklaren, aanpakken en/of onderzoeken. Waarom is dit getal gestegen? Bereiken mijn berichten de juiste mensen? Waarom ligt ons bereik zoveel lager dan de vorige maand? Alles is te verklaren, en met de uitgebreide statistieken die tegenwoordig beschikbaar zijn kan dit gemakkelijker dan ooit. Geen tijd om alles bij te houden? Of kom je echt niet uit al die statistieken? Geef ons een belletje op 026 202 23 19 en wij zullen je verder helpen! Of stuur een berichtje op Facebook. Reageren we ook snel op.