SEO en WordPress: 6 handige tips

Afgelopen week mocht Daizy Media een tweetal Masterclasses geven op de ZZP-Plus beurs in Arnhem. In twee groepen lekker in gesprek gaan met ondernemers over de onderwerpen internet, SEO, Google, WordPress en wat verder al niet aan bod kwam.

Tijdens de Masterclasses bleek al snel dat veel deelnemers wilden weten wat ze zelf konden doen om hun website beter gevonden te laten worden in Google. Aan de hand van tips en voorbeelden hebben we iedereen op het goede spoor gezet.

Vanwege de zeer positieve feedback tijdens de Masterclasses en een aantal leuke reacties die we nadien per mail ontvingen zetten we de belangrijkste tips in dit blog nog even op een rij. Hopelijk zijn er meer ondernemers die er hun voordeel mee kunnen doen.

Tip #1: SEO: WordPress, WordPress, WordPress!

Wij houden van WordPressEr zijn 100-en content management systemen, er is er echter slechts één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is WordPress. WordPress bezit vanuit de basis niet veel functionaliteit maar dit is dan ook de kracht van WordPress. Dankzij de plugins die je kunt downloaden voor WordPress kan je je website vrij eenvoudig voorzien van functionaliteit zoals formulieren, een webshop of een goede SEO tool.

Matt Mullenweg, de bedenker van WordPress, heeft een duidelijke visie. In het kort komt die neer op: minder is meer. De toevoegingen aan WordPress van de afgelopen jaren zijn ook niet echt schokkend of vernieuwend geweest. Ze zijn met name gericht op gebruikersgemak. Het is dan ook niet voor niets dat meer dan de helft van alle websites op WordPress draait.

In dit blog komen diverse handige WordPress SEO plugins aan bod, zonder WordPress kan je hier geen gebruik van maken. Dat is dan ook de reden dat de tip om WordPress te gebruiken Tip #1 is.

Tip #2: maak je website sneller

Maak je website sneller met WP RocketSnelheid is een must voor websites. Een snelle website¬†verbetert niet alleen de gebruikservaring, maar bevordert ook de de vindbaarheid via zoekmachines √©n conversies van webshops. Websites die niet snel genoeg laden worden door Google lager in de zoekresultaten geplaatst. Dat geldt speciaal voor mobiele websites. Een WordPress website met een aardig aantal pagina’s afbeeldingen en plugins heeft al snel een laadtijd van > 5 seconden. En dat is veel te lang. Niet getreurd, je kan je WordPress website een flink stuk sneller maken door de¬†WP Rocket¬†plugin te installeren.

WP Rocket zorgt er voor dat de HTML pagina’ en CSS en JavaScript bestanden¬†flink verkleind worden, er wordt zogenaamde GZip compressie toegepast en het laden van afbeeldingen wordt veel slimmer aangepakt. Als klap op de vuurpijl zorgt WP Rocket er voor dat de webpagina’s gecached worden, zodat deze veel sneller geladen kunnen worden op het scherm.

Installeer de WP Rocket plugin op je WordPress website, speel even met de instellingen en kies de voor jou beste configuratie.

Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp nodig? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

Tip #3: verklein je afbeeldingen

WP Smush Plugin - afbeeldingen verkleinenHad ik al gezegd dat snelheid een must is? Mooi! Nu je de laadtijd van je website flink verbetert hebt met WP Rocket is het tijd om ook de laadtijd van de afbeeldingen op je website aan te pakken. Afbeeldingen zijn namelijk vaak onnodig groot en zorgen er voor dat je website onnodig belast en traag wordt.

Idealiter optimaliseer je elke afbeelding met Photoshop voordat je deze online zet. Dit is voor de meeste website eigenaren echter niet te doen omdat ze bijvoorbeeld geen Photoshop hebben of dat het te veel werk is. Gelukkig is er een handige plugin die je dit werk uit handen neemt, namelijk WP Smush. Met deze plugin kun je je afbeeldingen optimaliseren (verkleinen) waardoor ze minder ruimte innemen en je website sneller wordt.

De compressietechniek van WP Smush zorgt ervoor dat bestanden zo geoptimaliseerd worden dat er op het oog (of op het oor, bij bijvoorbeeld bij MP3 of FLAC) geen kwaliteitsvermindering merkbaar is. WP Smush zorgt er simpelweg voor dat overbodige of meerdere malen in het bestand voorkomende data opnieuw weggeschreven wordt, en wel zo’n manier dat het bestand minder groot en je website dus sneller wordt.

Je kunt afbeeldingen automatisch optimaliseren tijdens het uploaden maar ook als afbeeldingen al in WordPress staan.

Tip #4: kies je zoekwoorden zorgvuldig

Zoekwoordenonderzoek AdWordsNu is het zaak om wat onderzoek te doen naar het gebruik van zoekwoorden. Je wilt immers zo goed mogelijk gevonden worden op de voor jou relevante zoekwoorden. Dat gaat alleen lukken als je weet welke zoekwoorden er gebruikt worden.

Ga naar google.com/adwords en log hier in of maak een account aan als je dat nog niet hebt. Klik nu in het menu op hulpprogramma’s en vervolgens op zoekwoordplanner. Met de zoekwoordplanner kan je precies zien hoe vaak er in een bepaalde plaats of regio gezocht wordt op een specifiek zoekwoord, hoe groot de concurrentie met andere websites op dit zoekwoord is en welke alternatieve zoekwoorden er worden gebruikt.

Zo zien we bijvoorbeeld dat er vanuit Arnhem in de afgelopen maand maar liefst 4.960x is gezocht op ‘taxi arnhem’, maar ook 220x op ‘nijmegen taxi’, 540x op ‘regiotaxi’ en 570x ‘schiphol taxi’. Door te klikken op een van deze¬†vier zoekwoordgroepen¬†zie welke zoekwoorden er precies zijn gebruikt. Voor jou als website eigenaar is een dergelijk zoekwoorden onderzoek van groot belang. Je weet nu namelijk welke zoektermen het meest gebruikt worden en dus ook waar je bij het schrijven van te teksten rekening mee dient te houden.

Neem je tijd voor het zoekwoorden onderzoek, speel met verschillende zoektermen, bepaal ook zeker wat je uitsluitingswoorden zijn en zorg ervoor dat je een goed beeld krijgt van de zoektermen die er gebruikt worden.

Tip #5: alle balletjes op groen!

Yoast SEO PluginH√©h√©, het was een avondje zweten maar je hebt je zoekwoorden onderzoek afgerond en weet op welke zoekwoorden er veel gezocht wordt. Dan is het nu tijd om SEO vriendelijke webteksten te schrijven. Je opent WordPress, maakt een nieuwe pagina aan, schrijft een mooie tekst en gebruikt hier een paar keer de juiste zoekwoorden in. Hoppetee, klaar is kees!¬†Nou, nee… ¬†er zijn namelijk nogal wat eisen waar een goede webtekst aan dient te voldoen. Bijvoorbeeld en goede relatie tussen de zoekwoorden en de paginatitel, slug, snippet, H1 en H2 koppen, tekst en alt tags. De tekst mag niet te kort zijn en je zoekwoord mag niet te weinig voorkomen. Maar ook niet te vaak….

Gelukkig is er de Yoast SEO plugin voor WordPress, waarmee je heel handig kan zien op welke punten je je tekst nog dient te verbeteren. De Yoast WordPress SEO plugin is geen wondermiddel dat het werk doet voor je. Het is een ondersteunende tool. De plugin beoordeelt een fors aantal factoren van je webtekst en legt je uit wat je moet doen om deze te verbeteren.

Het gaat hierbij om de zogenaamde on page SEO. Verwacht zoals gezegd geen wonderen, want uiteindelijk moet je zelf zorgen dat de content in orde is. De plugin gaat jou niet hoog in de zoekmachines brengen. Wel is het een uitstekend hulpmiddel dat jou helpt om diverse SEO-factoren te checken, zodat jouw content op die factoren in orde is.

De Yoast SEO plugin is een must have, dus installeren, aan de slag en niet naar bed voor alle balletjes op groen staan!

Tip #6: check of je website technisch in orde is

Seo Site CheckupJe hebt een prachtige website laten bouwen, je hebt WP Rocket op je site draaien, al je afbeeldingen gesmushed, een zoekwoorden onderzoek uitgevoerd, webteksten geschreven en alle balletjes op groen gezet. Wat kan er nog mis gaan? Nou, heel veel!

In praktijk wordt er door veel website bouwers namelijk te weinig aandacht besteed aan de techniek, en dat is nu juist zo belangrijk! Google kijkt namelijk niet alleen naar de content van je website, maar ook naar vele tientallen technische factoren die allemaal in meer of mindere mate bepalend zijn  voor de waardering die je (al dan niet) krijgt van Google.

Je kan heel eenvoudig zelf controleren of jouw website voldoet aan de belangrijkste technisch eisen. Ga hiervoor naar de website seositecheckup.com, vul je domeinnaam in en klik op Checkup! Na enkele minuten krijg je een gedetailleerd rapport waarin weergegeven wordt wat er al dan niet goed is aan je website. Elk punt wordt toegelicht en er wordt verteld hoe je de gevonden verbeterpunten aan kan pakken.

Mijn advies is om het rapport als PDF te downloaden en samen met je website bouwer te bespreken. Zorg er voor dat je minimaal een 80% score hebt en neem geen genoegen met minder!