Technische seo optimalisatie

SEO Basics: Technische optimalisatie

We krijgen vaak de vraag wat dit nou inhoudt en waarom het van belang is om je website technisch geoptimaliseerd te hebben. Het is de minst sexy tak van online marketing maar zeker niet de minst belangrijke. In deze blog ga ik jullie kort uitleggen waarom een goede technische fundering zo belangrijk is en waar het uit bestaat.

Waarom Technische SEO?

Technische SEO is onderdeel van de zoekmachine optimalisatie. Dit houdt in dat we alles doen om ervoor te zorgen dat de zoekmachines van Google, oftewel de Google Crawler, onze websites interessant vinden. De twee andere onderdelen die meebouwen aan een sterke ranking op Google zijn de On-page SEO factoren en Off-page SEO.

 

On-page SEO. Zoals de term al beschrijft, heeft dit alles te maken met wat er op je website te vinden is. Denk hierbij aan het gebruik van relevantie paginatitels en een pakkende headline (verpakt in een H1), en de teksten die je schrijft. Dit bevat alle activiteiten die je doet om het zowel voor de webspinnen van het internet als je klanten het zo makkelijk mogelijk te maken om relevante informatie te consumeren op je website.

 

Off-page SEO. Gek genoeg gaan we hier ook weer een open deur in trappen. Off-page houdt letterlijk in: alles wat er buiten jouw eigen pagina gebeurt. Nu zul je je vast afvragen; “Waarom is het relevant wat er buiten mijn website gebeurt?”. Google is groot geworden door juist te kijken naar alles wat er gebeurt buiten jouw website. Door te kijken hoe vaak jouw pagina, blog of website genoemd wordt op het internet, des te hoger de autoriteit van de pagina. Als jij vaak terugkomt op andere websites, zal Google immers denken dat jouw pagina relevant en belangrijk moet zijn. Linkbuilding is hier een belangrijk onderdeel van.

 

Technische SEO: de fundering van zoekmachine optimalisatie

En dan nu het verborgen onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Elke keer als de Google zoekrobots je website bezoeken navigeert hij deze niet als een normale gebruiker. Robots vinden snelle, logische en goed gebouwde websites leuk. Dit maakt hun werk namelijk een stuk makkelijker.

Technische SEO is dus letterlijk de fundering van je website. Voordat je hard aan de slag gaat met geweldige teksten te schrijven, moet je ervoor zorgen dat je website staat als een huis. Is mijn website wel snel? Moeten de gebruikers honderden bestanden downloaden en wordt er wel gebruik gemaakt van browser caching? Technische optimalisaties zijn voornamelijk om de zoekrobots het leven makkelijker te maken. Maar dit houdt niet in dat je gebruikers hier geen profijt van hebben. Wie wordt er namelijk niet gelukkig van een snelle website? Een langere laadtijd zorgt ook voor hogere bounce rates. Hierdoor is het voor website eigenaren dan ook een essentieel onderdeel.

bounce rate laad snelheid

De 3 belangrijkste onderdelen van technische optimalisaties

Je kunt je technische optimalisatie in drie verschillende categorieën opdelen. De laadsnelheid, crawlbaarheid, en de content van je website:

 

Laadsnelheid. Laadsnelheid heeft alles te maken met hoelang Google robots en natuurlijk ook de bezoekers van je website erover doen om je website te laden. Hoe vaak moet de browser verbinding maken met verschillende bestanden en eventueel externe websites voordat jouw website kan worden in geladen? Wordt er gebruik gemaakt van browser caching, zodat niet elke keer de hele website opnieuw moet worden ingeladen? Maar denk ook bijvoorbeeld aan de bouwstenen van je website. Heeft de webdesigner schone code geschreven of is zijn HTML, CSS en Javascript een grote rommel?

 

Crawlbaarheid. Met crawlbaarheid leg je de focus op je website technisch en logisch in elkaar te zetten. Wat we hiermee bedoelen, is dat er een structuur in je website moet zitten die ervoor zorgt dat het makkelijk te doorlopen is. Als de helft van de belangrijke content pagina’s verstopt zitten zonder links van de hoofdpagina, dan kan Google ze niet vinden en worden ze als niet relevant beschouwd.

 

Content. Als laatst draait het om je content. En dan hebben we het niet zozeer over de inhoud van je content, maar juist de plaatsing ervan. Creëert je webshop heel veel dubbele pagina’s en wat doe je hiermee? Gebruik je Structured Data om Google meer informatie te geven over je website? Bijvoorbeeld over reviews en de verschillende categorieën die je hebt. Of misschien wil je juist de locatie van je winkel bij zoekresultaten weergeven.

 

 

Zoals je misschien al hebt gemerkt zijn de mogelijkheden en problemen eindeloos. Technische optimalisatie is ook niet iets wat na één keer stopt. Ja, het is belangrijk om dit bij de start te doen. Wie wil immers geen goede fundering voordat ze hun huis gaan bouwen? Maar dit is niet het einde. Websites vereisen constante monitoring.

 

Meer weten?

In latere blogs zullen we dieper ingaan op de verschillende onderdelen van technische zoekmachine optimalisaties. Denk hierbij aan hoe Structured Data ervoor kan zorgen dat je beter gevonden wordt en hoe HTML/CSS/Javascript minifiction bijdraagt aan een snellere website.