5 online marketing trends 2019

5 Online marketing trends voor 2019

Nog een paar weken en dan is het zover: 2019. Een jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo ook op het gebied van online marketing. Wij hebben alvast de 5 belangrijkste online marketing trends op een rijtje gezet.

1. Voice Search

Het gebruik van Voice Search neemt in veel landen met een razend tempo toe. Zo ook in Nederland. Voice Search is door middel van je eigen stem een digitale assistent een zoekopdracht laten uitvoeren. Bijvoorbeeld door op je iPhone Siri te gebruiken, en vragen waar de “lekkerste bakker van Arnhem” zit. Deze zoekopdracht kun je met je eigen stem uitvoeren waarna de assistent je het antwoord geeft. Hierdoor hoeft er geen gebruik worden gemaakt van een toetsenbord. Tot nu toe wordt Voice Search vooral thuis en in de auto gebruikt. Naast Siri zijn er meer spraakgestuurde assistenten en smart speakers zoals de HomePod van Apple, Alexa, Echo van Amazon en de Google Home.

Smart Speakers worden in de Nederlandse huiskamer steeds normaler en spraaksystemen steeds slimmer. Het aantal spraakgestuurde opdrachten stijgt. Het is dus belangrijk om hier als online marketeer op in te springen. Zoekopdrachten via spraak zijn namelijk anders dat zoekopdrachten die getypt zijn. De spraakgestuurde zoekopdrachten zijn vaak langer dan een getypte. Daarnaast is een belangrijk verschil dat de assistent maar één antwoord kan geven. Hierdoor is het nog belangrijker om een toppositie te hebben in Google. Vooral met de long-tail zoekwoorden die steeds relevanter gaan worden en waar je als bedrijf goed op moet inspringen.

 

2. Video

Het lijkt vanzelfsprekend: het inzetten van video marketing. Maar toch lijken veel bedrijven het over het hoofd te zien en maken hier geen gebruik van. Terwijl video content alleen maar meer en meer gaat toenemen. De voorspelling is dat in 2021 meer dan 80% van het internet verkeer uit video bestaat. Dit is ook niet voor niets, uit onderzoek is gebleken dat mensen liever naar een video kijken dan dat ze een tekst moeten lezen. Een ander bijkomend voordeel is dat personen zich beter kunnen herinneren wat er in een video is verteld, dan wanneer ze een tekst hebben gelezen. Des te meer reden om video content mee te nemen in je strategie.

De mogelijkheden met video zijn erg breed. Zo kan je op je website een video plaatsen over hoe je product werkt. Of je vertelt in een leuke video wat je bedrijf precies doet. Meer over video marketing weten? Bekijk dan deze blog!

 

2019 Online marketing trends

Het gebruik van Voice Search neemt in veel landen met een razend tempo toe. Zo ook in Nederland.

3. Mobile first

Je hebt de term vast al wel eens voorbij zien komen: mobile first. Mobile first betekent dat Google mobiele websites eerder indexeert dan de desktop versie. Deze verandering is toegebracht omdat steeds meer gebruikers internetten op hun mobiel. Dus is je mobiele website versie niet goed in orde, dan neem je het risico minder hoger gerankt te worden door Google. Dit is niet helemaal nieuw: Google was al eerder begonnen met het straffen van niet mobiel vriendelijke websites. Wat sinds kort wel veranderd is, is dat Google de laadtijd van mobiele websites strenger beoordeelt. Websites die traag inladen zullen dus lager eindigen in de zoekresultaten. Let er daarom goed op dat de techniek van je website helemaal goed staat! Wil je er zeker van zijn dat alles nog goed staat? Vraag hier de gratis SEO check aan.

 

4. Social Media stories

We zijn er al even bekend mee: Social Media stories. Berichten die na 24 uur weer vanzelf verdwijnen. Groot gemaakt door snapchat, maar inmiddels zijn vele social media platforms gevolgd met het aanbieden van deze mogelijkheid. Zo maken Facebook, WhatsApp en Instagram ook gebruik van deze tijdelijke content updates. De populariteit van stories neemt in een razend tempo toe. Facebook voorspelt zelfs dat in 2019 stories meer gedeeld gaan worden dan tijdlijn content. Met de komst van stories is er een nieuwe vorm naar voren gekomen om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Hiervoor dient een goede strategie voor opgezet te worden. Welke content deel je op je tijdlijn? En welke content zet je in je stories? Meer hierover lees je in deze blog.

 

5. Personalisatie

Als laatste trend voor 2019 lichten we graag het personaliseren van marketing uit. Je zal het zelf vast ook ervaren wanneer je op social media zit, of een website waar je wordt overspoeld met content. Om hier als bedrijf op in te spelen, is het belangrijk gericht te werk te gaan. Weet wat de gebruiker wil en gebruik dat als uitgangspunt. De meeste vrouwen zitten waarschijnlijk niet te wachten op reclame over een fantastische trimmer voor je baard.

Maar hoe zorg je voor relevante content voor de gebruiker? Hierbij zijn data en slimme algoritmes erg belangrijk. Slimme algoritmes kunnen steeds beter achterhalen waar iemand behoefte aan heeft. Op deze manier kan je relevante producten tonen aan de gebruikers. Hoe meer data je kan ontvangen van de gebruiker, hoe relevanter je de boodschap kan maken. Bedrijven als CoolBlue en bol.com zijn hier al geruime tijd mee bezig.

 

Meer weten?

Deze trends zijn erg belangrijk in 2019. Wil je meer informatie hierover? Laat het ons dan weten. We helpen je graag verder!