one page seo

One Page SEO: Hoe zit het met de vindbaarheid?

Het lijkt op een nieuwe trend, maar One Page websites zijn de laatste jaren al razend populair. Voor iedereen die zich al een tijd afvraagt wat een one-page is, is dit een heel goed voorbeeld. Een Single Page is in principe precies wat het woord zegt, een website met maar 1 pagina. Ik gebruik hier ‘in principe’ met een goede reden. Er kunnen altijd wat pagina’s verborgen zijn achter een aantal knoppen. Op deze ene pagina kan je alle informatie over jouw restaurant, dienst, bedrijf of product gemakkelijk kwijt. Helemaal top, mooi qua design, simpel in gebruik en vaak goedkoper dan een uitgebreide site. Maar er is iets wat veel mensen vergeten bij het ontwerpen van een single-page website, en dat is SEO.

One Page SEO valkuilen

Zoekwoorden

Een gemiddeld bedrijf heeft meer dan één dienst of product. En er is een grote kans dat op veel van die producten en diensten een hoog zoekvolume zit. Zo kan je als bouwbedrijf mensen bereiken met speciale pagina’s over kozijnen, timmerwerk, installatietechniek, brandwerende plafondplaten en talloze andere zoekwoorden. Hetzelfde geldt voor een restaurant. Wist je bijvoorbeeld dat er ontzettend veel mensen zijn die zoeken op High Tea, Diner Amsterdam, Kerstdiner Utrecht, Lunchen Den Haag etcetera?

Het probleem is alleen dat je met een One Page website niet gemakkelijk kan scoren op al deze zoekwoorden. Let op! We zeggen niet dat het onmogelijk is. Echter, is het een hele uitdaging om dit goed te krijgen. Een oplossing die we vaak horen is het toevoegen van landingspagina’s. En hoewel dit een uitstekende manier is om goed te scoren op relevante zoekwoorden, gaat dit wel in tegen het principe van een One Page website.

Het is wel mogelijk om te scoren op meerdere zoektermen, maar dit is meer geluk dan planning. Je hebt met een One Page minder controle over de hoeveelheid zoekwoorden, en hoe goed je hierop scoort.

 

Meta-omschrijvingen en titels

Wat zet je in de meta-omschrijving van een single page website? Natuurlijk kan hij er als volgt uit zien:

 

One page seo voorbeeld

 

Mooie omschrijving, maar staat hier alles in? Wat nou als mensen zoeken op zowel ‘dakbedekking’ als ‘dakdekkers Arnhem’? Voor een bedrijf die maar één, maximaal twee, diensten of producten levert is dit uiteraard geen probleem. En vooral als dit een product is waar eigenlijk maar één relevant zoekwoord voor is. Maar heb je meer diensten, producten, soorten evenementen of andere belangrijke bedrijfsonderdelen? Dan zal de meta-omschrijving met een One Page website er erg slordig en verwarrend uitzien.

Meta-omschrijvingen zijn ook belangrijk voor de vindbaarheid van jouw website op bepaalde zoekwoorden. En hoewel het nooit een exacte wetenschap is, kunnen we je wel vertellen dat alle diensten in één omschrijving proppen geen goed idee is. De ervaring leert ons dat een gefocust en opzettelijk ontworpen titel en beschrijving velen malen beter werken.

Maar er is iets wat veel mensen vergeten bij het ontwerpen van een single-page website, en dat is SEO.

Laadtijd

Google houdt van een snelle laadtijd, ik houd van een snelle laadtijd en er is een grote kans dat jij ook blij wordt als een site snel laad. En Google gebruikt de snelheid van jouw website ook als benchmark om te bepalen waar in de zoekresultaten jouw website staat. Normaal is dit al een groot aandachtspunt, ongeacht welke soort website je hebt. Met een One Page website is de optimalisatie van de snelheid nog een stuk lastiger. Om zo’n Single Page website mooi en gebruiksvriendelijk te maken zijn er vaak grote afbeeldingen, stukken code en plugins nodig. Deze moeten echter wel allemaal geoptimaliseerd worden om de website snel te laten laden.

laadtijd

Pagina autoriteit

Een populair platform voor het berekenen en analyseren van de vindbaarheid van websites is MOZ. Om een indicatie te geven over hoe goed de kansen zijn van een website om te scoren in de zoekresultaten gebruikt MOZ de ‘pagina autoriteit’ en ‘domein autoriteit’. Hoe hoger de pagina en/of domein autoriteit, hoe makkelijker je kan ranken op gewenste zoekresultaten. Net als alles in SEO land is dit uiteraard geen harde wetenschap, maar dit is wel het beste wat er bestaat.

Stel je hebt een website www.voorbeeld.com en je hebt een domein autoriteit van 31. Het maakt niet uit welke pagina in Google staat, de domein autoriteit blijft dan 31. De pagina autoriteit geeft aan hoe hoog de kans is voor een individuele pagina om te scoren. Bij een normale website verschilt de pagina autoriteit per pagina (uiteraard), en vaak zien we dat de home pagina de hoogste PA heeft. Bij een Single Page website is er (als het goed is) maar één pagina. Dus dan kan je al je aandacht besteden aan die ene pagina.

Conclusie

Scoren in de zoekresultaten is mogelijk met een Single Page website. Het is echter wel zo dat One Page SEO een stuk ingewikkelder is dan bij een ‘normale’ multi-page website. Ben je van plan om over te stappen naar een One Page website? Denk dan eerst goed na over hoe belangrijk de bezoekers uit Google zijn voor jouw acquisitie. Wil je dat wij vrijblijvend een advies geven over de overstap? Bel dan naar 026 202 23 19 of stuur ons een mailtje!