Pagespeed

Mobile-first indexing: is jouw website er klaar voor?

Dit jaar zullen we er toch echt aan moeten geloven: Mobile First. In voorgaande jaren kwam je er nog mee weg om slecht geoptimaliseerde mobiele websites te realiseren en te onderhouden. In 2019 zeggen we hier gedag tegen. Met het stijgende percentage van mobiele gebruikers op websites staat de focus op desktop niet langer centraal. Daarnaast is Google in 2018 hard aan de slag gegaan om voor zoveel mogelijk websites mobile-first indexing te activeren.

Wat houdt mobile-first indexing in?

Voorheen maakte Google gebruik van de desktop versie van een website voor het indexeren en jet geven van een score. Als je daarbij een responsive mobiele versie van je website beschikbaar had, dan werd je daarvoor beloond met bonuspunten. Wat Google nu doet is direct de mobiele versie van een website crawlen in plaats van de desktop versie. Mocht de mobiele versie minder gebruiksvriendelijk zijn of andere content/inhoud bevatten dan de desktop viersie, dan kan dit negatieve invloed hebben op je ranking. Heeft jouw website nog geen mobiele versie? Dan zal Google nog wel gebruik maken van de desktop versie.

Nu hoor ik je al vragen: “hoe kan ik zien of mobile-first indexing al actief is voor mijn website?”. Gelukkig stelt Google je hier vanzelf van op de hoogte. Allereerst open je de dashboard van Google Search Console voor je website. Als mobile-first indexing op actief is gezet door Google, dan zie je een melding op het dashboard.

* Het kan zijn dat de melding je eerder ontgaan is. Voor een eenvoudiger overzicht kun je onderin het menu van je dashboard klikken op ‘ga naar de oude versie’. De verouderde versie van Google Search Console komt dan tevoorschijn waar je in het menu het kopje ‘berichten’ vindt. In deze inbox moet de melding over mobile-first indexing verschijnen.

 

mobile first actief

De algoritme update van november 2018

Naast dat Google het crawlen van websites heeft omgezet naar mobile first, zijn ook de criteria voor een goede en snelle website aangescherpt. Sinds november 2018 maakt Google gebruik van een nieuwe analyse tool voor haar ranking algoritme: Lighthouse. Door deze update zijn tal van websites gedaald in score en ranking op mobiel. Je kunt je vast voorstellen dat het cruciaal is om de mobiele versie van je website te verbeteren en optimaliseren. Vooral nu de desktop versie voor Google (veel) minder van belang is geworden. Google kan je hierbij helpen aan de hand van twee tools:

PageSpeed Insights. Met deze tool kan de snelheid van je website worden geanalyseerd en wordt deze dan ook gescored. Daarbij geeft de tool meteen in een lijst aan waar verbeteringen plaats kunnen (of moeten) vinden. Deze verbeterpunten kun je stap voor stap afwerken tot de score vol in het groen staat.

Google Search Console. Lopen jouw website bezoekers tegen problemen aan, bijvoorbeeld met een button die op mobiel slecht klikbaar of te vinden is? Dan zal Google je hier automatisch van op de hoogte brengen door middel van een bericht in je Search Console dashboard.

 

Mobiele bruikbaarheid

Mobile-first indexing is actief, wat nu?

Het is erg belangrijk om goed inzicht te verkrijgen hoe je website er voor staat. Maak dan ook zeker gebruik van de tools die Google aanbiedt en kijk waar aan gewerkt kan (en moet) worden. Ga aan tafel zitten met je webdesigner en marketeer en stel een actieplan op. Twee zeer belangrijke vragen die je jezelf hierbij moet stellen zijn: “hoe zorgen we ervoor dat we aan de criteria van Google zullen voldoen?” en “hoe zorgen we ervoor dat in de toekomst alles wordt gerealiseerd met de mobile-first gedachten?”. Een goed begin is het halve werk, maar een concreet actieplan zal in latere stadia veel hoofdpijn voorkomen.