daizy-toevoen-aan-jouw-bedrijfsmanager

Metaverse – De toekomst van Facebook

Bij Daizy Media houden we ons dagelijks bezig met marketing en social media. Dat betekent ook dat we actief trends volgen op dit gebied. Omdat wij geloven in de kracht van technologische ontwikkelingen kwamen de jaarcijfers en mededeling van Mark Zuckerberg’s Facebook als een aangename verrassing.

Afgelopen week verschenen de jaarcijfers van Facebook. Die waren op zich nog niet zo spannend. Wat vooral veel oprakelde was het statement van eigenaar Mark Zuckerberg. Namelijk: ‘’We gaan 10 miljard dollar investeren in Reality labs en het ontwikkelen van de metaverse’’ Dit ging samen met een naamsverandering, die op 28 oktober 2021 bekend werd gemaakt, namelijk: Meta. Reality Labs, wat overigens ook onderdeel is van Facebook, richt zich op de digitale wereld door middel van Virtual Reality & Augmented Reality-technologie.

Facebook visie van de toekomst – minder acquisitie en meer binding

De Metaverse noemde Mark Zuckerberg het. Het gaat bestaan uit een virtuele omgeving in VR en/of AR waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten. Facebook moet af van het imago ‘’social platform’’ en dit zou de eerste stap daarin zijn. Het is dus een best ingrijpende strategische verandering. Zo zou het de social gigant de komende jaren niet meer gaan om het binden van nieuwe mensen. In plaats daarvan wordt de focus weerlegt op jongeren. Enkele marketingtrends die relevant zijn voor deze strategische keuze en bij kunnen dragen aan de uitvoering hiervan zijn:

  • De kracht van video content
  • De zoektocht naar meer personalisatie binnen en buiten platforms om
  • Eenzaamheid onder jongeren, terwijl we constant in digitale verbinding staan met elkaar.

Vooral de laatste trend is belangrijk voor Facebook. Maatschappelijk hebben zij een grote verantwoordelijkheid. Dit ontstaat uit het feit dat zij enerzijds niet meer zomaar een social media platform willen zijn, maar ook omdat zij 2 miljard mensen dagelijks online verbinden. De metaverse wordt een verlengde hiervan.

Daizy media e-mailmarketing trends

Facebook verbindt dagelijks 2 miljard mensen online op één platform. De metaverse wordt daarin een unieke marketingkans

Wat betekent dit voor jou

In de Metaverse zou je dus als het ware met anderen in een ruimte zitten, kunnen vergaderen met collega’s of over specifieke hobby’s en onderwerpen kunnen praten zoals je dat nu gewend bent van Facebook groepen, maar dan in het echt! 

De metaverse zou een nieuwe manier van thuiswerken kunnen introduceren. Ook zou je sollicitaties kunnen afnemen of contact leggen met mensen in een land waar jij op vakantie wil gaan. 

 

Waar wij nog het meest enthousiast van worden is hoe dit effect zal hebben op het social media landschap. Gemiddeld genomen ontstaat er elke 5 jaar een nieuw platform die het gehele social media landschap verandert. 10 jaar geleden kan je dit zien als Snapchat en 3 jaar geleden veranderde TikTok het social media landschap met video’s trends en challenges. Is de Metaverse de nieuwste ontwikkeling? Wij denken dat het in theorie zeker potentie heeft.

Verleggen van de strategie en enorme winst

Ondanks het spervuur aan kritiek de laatste maanden lijkt dit weinig invloed te hebben gehad op de groei van het bedrijf. De dagelijkse gebruikers van het platform zijn wereldwijd met 6% gegroeid. De kwartaalomzet is zelfs gestegen met 33 procent (28.3 miljard dollar). De 10 miljard dollar is dan ook specifiek gereserveerd voor dit project. Tevens stelt het plan ongeveer 10.000 banen ter beschikking in Europa voor de komende jaren.

Benieuwd naar meer recente marketing ontwikkelingen? Neem dan direct contact met ons op.