social media gebruik

Meer effect op social media in minder tijd

Veel bedrijven zijn erg druk met ondernemen en laten hun socials vaak liggen. We merken ook vaak dat het een onderwerp is waar ondernemers al moe van worden als ze het alleen al horen. Veelvoorkomende vragen zijn dan ook: ‘’Waarom zou ik het moeten gebruiken?’’ Of ‘Wat levert het me op?’. Nou, daar kom je achter in dit blog.

Waarom social media?

Inmiddels is het vrij goed bekend dat Nederlanders steeds meer tijd doorbrengen op social media. Uit onderzoek door Newcom is gebleken dat bijna alle leeftijdsgroepen een stijging hebben meegemaakt in het aantal minuten social media gebruik ten opzichte van 2020. Er is geen reden om te verwachten dat dit aantal opeens zal gaan dalen. ‘We’ zitten gemiddeld 2 uur en 23 minuten starend naar het schermpje, met onze duim op en neer per dag. Je hebt dus als bedrijf iedere dag zo’n 2 uur en 23 minuten de kans om te verschijnen op dat scherm.

Social media gebruik per dag

 

Deze ken je misschien al. Social media kan effectief gebruikt worden om een Foot-in-the-door effect toe te passen. Het (bewezen) idee ervan is dat mensen eerder meegaan in verzoeken. Stel bijvoorbeeld dat je een prospect hebt die je website heeft bezocht en de mogelijkheid heeft gekregen om zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief. Ze hebben zich aangemeld voor de mailinglijst – dat is het kleine verzoek. Vervolgens stuur je een nieuwsbrief waarin je de prospect vraagt ​​zich aan te melden voor een product demo.

Deze grotere verzoeken kunnen effectiever zijn nadat de prospect de kleinere al heeft voltooid. Het is een van de redenen waarom koude acquisitie doorgaans minder effectief is.

Daarnaast is social media een versterkend middel om naast je website in te zetten als je doelgroep zich daar bevindt. Bijna iedereen zit op social media vandaag de dag, dus ook jouw klanten zullen in clusters aanwezig zijn. Vergeet niet de relevante marketing uitspraak ‘’Be where your customers are’’.

Daarvoor is het overigens eerst belangrijk om uit te denken wat je wil bereiken en waar je dat gaat bereiken.

Be where your customers are

Jouw doel met social media – doelstelling bepalen

Het is dus belangrijk om op social media aanwezig te zijn voor je doelgroep. Tegelijkertijd kan je verschillende doelen hebben met je social media gebruik, dit hoeft zeker niet hetzelfde te zijn per bedrijf. De 3 belangrijkste redenen om op social media te zitten zijn als volgt.

Merkbekendheid

Social Media kan effectief dienen om de merkbekendheid van je profiel te boosten. Zo is het regelmatig posten van content een manier om op de radar te blijven bij de mensen die je volgen. Doordat ze je vaker langs zien komen zullen ze sneller aan je denken bij een concept wat ermee geassocieerd wordt. Dit noem je het ‘Mere Exposure Effect’ en is inmiddels breed onderzocht en succesvol toegepast in bijvoorbeeld the Journal of Marketing.

Merk imago

Ook kan je sociale media gebruiken om te beïnvloeden hoe mensen over je denken. Een bedrijf kan bijvoorbeeld zowel via hun website als sociale media professioneler overkomen door een goed gevoel voor grafische vormgeving, tone-of-voice en acquisitie toe te passen. Wanneer je klanten denken dat je een grote firma met 10.000 tevreden klanten bent zal je klantperceptie veranderen. Een gewenste klantperceptie is per branche en vaak zelfs per bedrijf anders dus denk er goed over na wat jij uit wil stralen naar de wereld.

Conversies

Verder wordt sociale media eigenlijk het meest gebruikt om conversies te genereren voor het bedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld succes stories delen van je tevreden klanten of het resultaat laten zien van een groot project waar je trots op bent. Bij dit soort posts kan je mooi de link leggen naar conversie door een koppeling te maken naar de gebruiker die het bericht bekijkt. Bekijk bijvoorbeeld hoe onze vrienden van BOOOM Digital dat aanpakken.

 

BOOOM digital conversie

Welke social kanalen passen bij je doelgroep?

Begin met het analyseren waar precies je doelgroep zich bevindt voordat je jezelf op elk social media kanaal gaat promoten. Een grafisch vormgever heeft bijvoorbeeld meer aan een platform als LinkedIn dan Tiktok aangezien de gemiddelde Tiktok Gebruiker jonger en minder welvarend is dan de gebruiker op LinkedIn. Ofwel, je hebt meer kans om te slagen op een kanaal waar je daadwerkelijke omzet kan genereren.

Het is daarom belangrijk om hier onderzoek naar te doen. Een handige manier om hierachter te komen is om binnen Google Analytics het tabje ‘Doelgroep’ te bestuderen.

Social media gebruik per kanaal
Het is dus verstandig om rekening te houden met waar je doelgroep zich bevindt. Zo kan je effectief targetten. Bij Daizy Media hebben we jarenlange ervaring met het uitvoeren van doelgroeponderzoek. Kom gerust naar een van onze gratis workshops voor handige tips.

Korte Tips

  • Plan je berichten in op tijden waar de meeste gebruikers actief zijn. Via deze link vind je een overzicht van de beste tijden per kanaal.
  • Aangezien je maar 1 link per kanaal kwijt kan is het slim om een linktree te gebruiken in je bio op Facebook, Instagram en LinkedIn. Dit is een soort dashboard waar je meerdere links achter kan zetten die voor jouw bedrijf relevant zijn.

Bronvermelding

Van der Veer, N., Boekee, S., & Hoekstra, H. (2021, 23 januari). Nationale Social Media Onderzoek 2021. Upstream.nl. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.upstream.nl/wp-content/uploads/2018/05/2021-NSMO-Basis-Rapportage-2021-x4rve5.pdf