Wat is een keyword?

Een keyword is het woord (of de woorden!) dat gebruikt wordt door mensen die iets specifieks zoeken in Google. Daarom worden keywords ook wel zoekwoorden of zoektermen genoemd. Aan de hand van deze woorden toont Google haar gebruikers de pagina’s waarvan zij denkt dat ze het best aansluiten bij de gebruikte term.

Wanneer jij weet welke zoekwoorden er gebruikt worden door je doelgroep, kun je je website daar op afstemmen. Hierdoor kun jij jezelf hoger positioneren in Googlebij zoekopdrachten met de desbetreffende term. Hiermee trek je dus meer bezoekers naar je website. Maar hoe vind je nu precies die zoekwoorden die mensen gebruiken om te zoeken naar jouw diensten of producten?

Keyword research

Daarvoor doe je keyword research (of zoekwoorden onderzoek in het Nederlands)! Google beschikt hiervoor over de Keyword Planner. Een tool waarmee je precies kunt zien hoe vaak bepaalde zoektermen per maand worden gebruikt. Echter, moeten deze termen wel zelf in het programma worden ingevoerd. Je kunt je zoektermen vaak zelf voor een groot deel verzinnen. Daarentegen zijn er ook een aantal tools die je handige suggesties geven waar je zelf nooit opgekomen was.

 

Google keyword tool

Een veel gebruikte manier om keyword ideeën op te doen is Google auto suggest. Vul je keyword maar eens in Google in en druk in plaats van ‘Enter’ op de spatiebalk. Alsof je nog niet klaar bent met je zoekterm. Google is dan heel lief en geeft je een paar suggesties, gebaseerd op de zoektermen die vaak worden gebruikt. Hartstikke handig!

Er zijn een aantal tools die van deze functie gebruik maken en je zo een hele lijst voorschotelen met varianten van het keyword. Ubersuggest, bijvoorbeeld. Je kunt ook een lijstje maken met synoniemen. Het kan natuurlijk zo zijn dat in verschillende delen van Nederland dingen anders benoemd worden.

 

Keyword analyse

Heb je een lijstje met zoekwoorden? Mooi. En ook al gekeken of er volume op zit? Nog veel mooier. Dan kun je gaan kijken naar wat je concurrenten (lees: pagina’s die nu al op de eerste pagina staan) schrijven over het keyword. Dat geeft je meestal een goed idee waar mensen precies naar op zoek zijn als ze die zoekterm gebruiken.

Sommige zoektermen worden namelijk gebruikt met verschillende intenties. Denk maar eens aan de zoekterm ‘rode neus’. Zijn de mensen die deze term gebruiken op zoek naar een clown? Of naar een remedie tegen een  rode neus van een verkoudheid? De zoekresultaten leren ons dat de tweede optie het meest waarschijnlijk is. Heb je dus een feestwinkel? Dan kun je beter voor een term als ‘clownsneus’ kiezen.

 

Je zoekwoorden gebruiken

Als het goed is heb je inmiddels de zoekwoorden met potentie geïdentificeerd. De hoogste tijd om ze te verwerken op je website. Dat betekent dat je het woord op een natuurlijke (!) manier laat terugkomen in je SEO teksten: de teksten op je website waarmee je aan Google en de gebruiker laat zien dat een pagina over een specifieke zoekterm gaat.

Let daarbij op de zogeheten keyword density. Deze dichtheid geeft in procenten aan hoe vaak je de zoekterm hebt gebruikt. Je kunt online meerdere websites vinden die dit makkelijk voor je kunnen checken. We raden je aan om je te richten op een dichtheid van 1-2%, want dat wordt over het algemeen als natuurlijk ervaren.

 

Hulp nodig?

Heb je geen tijd voor een uitgebreid zoekwoorden onderzoek? Laat je het liever over aan de ervaren expert? Of wil je gewoon wat extra tips? Neem contact met ons op. We helpen je graag om het perfecte keyword voor jou te vinden.