Hoe kan je effectief brainstormen?

Brainstormen kan een effectieve manier zijn om problemen op te lossen of nieuwe ideeën op te doen. Maar hoe werkt dit creatieve proces? Om te voorkomen dat het proces inefficiënt verloopt of niet het gewenste resultaat behaalt, wordt gewerkt aan de hand van een plan. Een effectief creatief proces bestaat uit vier fases: probleemanalyse, divergeren, convergeren en realiseren.

1. Probleemanalyse | wat willen we oplossen?

Om ervoor te zorgen dat het gewenste eindresultaat wordt behaald, wordt gestart met een probleemanalyse. Hierin wordt kort beschreven wat de aanleiding is voor het proces en wat ermee bereikt kan worden. Denk hierbij aan product, aanleiding, gewenst resultaat, belangrijke aspecten en eventueel de opdrachtgever. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met iedereen die bij het proces betrokken is.

2. Divergeren | brainstormen en creatieve technieken

Het doel van de divergerende fase is het verzamelen van zoveel mogelijk ideeën. Tijdens deze fase zijn alle ideeën goed en is een rijke fantasie uitstekend gereedschap. Het is niet erg als deze fase wat langer duurt, aangezien de resultaten van deze stap het belangrijkst van het hele proces zijn. Er zijn talloze technieken die kunnen helpen tijdens deze fase. Wij hebben er drie uitgewerkt die binnen verschillende branches inzetbaar zijn.

De superheld
Brainstormen Superheld

Het doel van deze methode is het probleem benaderen vanuit een ander perspectief. Let op! Een idee of oplossing die op het eerste gezicht geen waardevolle toevoeging aan het proces is, kan hele bruikbare informatie bevatten.

 1. Kies een held of mythisch figuur waar je voldoende over weet.
 2. Beschrijf het gekozen personage op het gebied van uiterlijk, persoonlijkheid, kracht en gevoelens.
 3. Vraag je af hoe jouw gekozen personage het probleem zou oplossen. Hoe zal James Bond of Albert Einstein het fileprobleem in Nederland aanpakken? Op welke manier pakken zij dit aan en kunnen wij die methode gebruiken voor een eventuele oplossing?
 4. Vertaal de creatieve ideeën naar concrete oplossingen.

Persoonlijke analogie

Om je in te leven in een probleem wordt de techniek van persoonlijke analogie gebruikt. Het is een ingewikkelde methode, die uitdagend en inspirerend kan werken. Het vergt een groot inlevingsvermogen en doet beroep op je verbeelding.

 1. Kies een essentieel onderdeel uit de probleemcontext. Is het probleem ‘Mensen lezen onze nieuwsbrief niet meer’ dan is het essentiële onderdeel de nieuwsbrief.
 2. Leef je in als ‘nieuwsbrief’. Hoe voel ik mij als ik niet meer wordt gelezen?
 3. Bedenk wat je als ‘nieuwsbrief’ zou doen om dit op te lossen. Voorbeeld: “Hoe kan ik meer opvallen?”
 4. Keer via associaties of concrete ideeën terug naar de startformulering.

Toevalstreffers

Bij de vorige twee methodes heb je als brainstormer de controle over het proces. Bij ‘toevalstreffers’ laat je deze controle gaan om nieuwe en inspirerende ideeën op te doen. De techniek gaat ervan uit dat je alles met alles kan verbinden en in bijna alle gevallen klopt dit ook nog!

 1. Kies informatie die niets te maken heeft met het probleem (tekst, beeld, voorwerp of geluid). Sla bijvoorbeeld een tijdschrift open en kies het derde woord van de vierde pagina.
 2. Noteer associaties vanuit het gekozen onderwerp
 3. Pas deze associaties toe op het probleem
 4. Keer via associaties of concrete ideeën terug naar de startformulering

Brainstormen COCD Box

3. Convergeren | de COCD-box

Een uitstekende methode om de beste ideeën uit de stapel te kiezen is de COCD-box.

Alle ideeën en oplossingen uit de divergerende fase worden geplaatst in de bijpassende box. Als een idee bijvoorbeeld niet bijzonder origineel maar wel direct uit te voeren is, plaats je deze in de blauwe box. Met deze methode indexeer je alle ideeën en plan je direct vervolgstappen. Een geel idee is bijvoorbeeld heel origineel, maar niet direct te implementeren.

4. Realiseren | implementeren van ideeën

Tijdens de laatste stap van het proces ga je de gekozen ideeën uitwerken. Er zijn geen methodes of modellen om je te helpen tijdens deze stap. Een belangrijke tip die wij kunnen geven, is dat je alle ideeën tijdens de divergerende en convergerende fase zo goed mogelijk uitschrijft. Zo voorkom je dat je belangrijke informatie vergeet of een idee verkeerd implementeert.

Waarvoor kan jij een brainstormsessie inzetten?

Een brainstormsessie gebruik je niet alleen voor een complex probleem. Heeft je klant een probleem waar jij niet direct een oplossing voor hebt? Ga een brainstormsessie houden! Ben je op zoek naar een gaaf idee voor het volgende personeelsuitje? Ga een brainstormsessie houden!  Hoe kan ik meer klanten kan bereiken? Ga een brainstormsessie houden! Zorg dat er tijdens de sessie een ontspannen sfeer hangt en kraak geen ideeën af. Laat iedereen zijn zegje doen en kom samen tot unieke oplossingen. Succes!

Voor een doelgericht creatief proces zetten de online marketeers van Daizy Media diverse brainstorm technieken in. Bent u op zoek naar een partner die u kan ondersteunen in de creatieve aspecten van uw onderneming? Neem dan contact op met ons team via onderstaande knop![