Hoe belangrijk is social media voor je SEO score?

Een vraag die we vaak krijgen is welke invloed social media heeft op je SEO score. De manier waarop Google sites ranked is nog steeds niet volledig in kaart gebracht. Er zijn ongeveer 200 factoren die gezamenlijk de online ranking van je site bepalen. Door verschillende tools en onderzoeken komen we steeds meer te weten over de manier waarop Google ranked. Google laat hier zelf ook steeds meer informatie over los, vooral in de updates.

Uit een recent onderzoek van Moz (een van de SEO tools die wij inzetten) blijkt bijvoorbeeld dat de invloed van social media op plek 9 staat bij het bepalen van de online ranking door Google. Moz omschrijft het als: “Quantity/quality of tweeted links, Facebook shares, Google +1s, etc. to the page.”

Wat weten we van Google?

Matt Cutts van Google geeft aan dat er zeker een verband is tussen SEO en social media. Hij geeft in de onderstaande video aan dat updates op sociale platforms sneller geïndexeerd worden dan een aanpassing/toevoeging op een website. De crawler van Google indexeert sociale platforms namelijk dagelijks, een website wordt slechts een maal per week gecrawled. Berichten met links, reviews en beoordelingen worden allemaal opgenomen in de zoekresultaten.

 

Matt vertelt ook dat het aantal likes en volgers geen invloed heeft op je ranking. Wij en diverse social media experts twijfelen echter aan deze bewering. Google hecht namelijk veel waarde aan de kwaliteit van content op het gebied van SEO. Kwalitatief goede content wordt over het algemeen vaker gedeeld op social media en ontvangt ook meer likes. Hierdoor wordt het bereik van een bericht vergroot.

De invloed van social media op je  SEO score

Invloed social media op SEO score

Zodra een bedrijfspagina veel volgers en sociale betrokkenheid heeft groeit het bereik van deze pagina. Hierdoor zien meer mensen de content en krijgen meer mensen de mogelijkheid om deze content te delen of over het bedrijf te schrijven. Dit resulteert in meer links naar je pagina en de website, waardoor het aantal links naar je webpagina stijgt. Dit heeft een positieve invloed op je SEO score.

Merknaam

Google kijkt naar de waarde en identiteit van een merk. Door actief te zijn op social media wordt de identiteit van je merk goed naar buiten gebracht. Door een goede merknaam neer te zetten op sociale platformen komen deze kanalen ook hoog terug in de zoekresultaten als er wordt gezocht op de merknaam. Een voorbeeld is Daizy Media. Zodra je op Daizy Media zoekt is de Facebookpagina het tweede zoekresultaat.

 

Social media krijgt dus ook bij SEO een grotere rol

Social media krijgt dus niet alleen een steeds grotere invloed op ons leven, maar ook op de zoekresultaten die we zien. Door deze groei komen social media en SEO steeds dichter bij elkaar. Net als bij SEO en content staat kwaliteit hierbij centraal.

Kwalitatief goede content op social media plaatsen kost tijd. Maak deze tijd dan ook vrij, het creëren van waardevolle content die uiteindelijk ook bijdraagt aan uw ranking binnen Google is namelijk niet iets dat je ‘er bij doet’.