monitoren

Het Belang van Monitoring

‘’Data visualizations will often serve an integral role in helping you to uncover key patterns, trends, and anomalies in your data’’ – Brent Dykes (Adobe)

Het monitoren en verwerken van data is cruciaal voor een succesvolle bedrijfsvoering. Hierdoor krijg je inzicht in je belangrijkste KPI’s, en nog belangrijker: je kunt bijsturen! Tegenwoordig baseren bedrijven hun keuzes dan ook vaker en vaker op data. En dat is niet zo gek, want alle waardevolle informatie is meetbaar. Zo geeft bijvoorbeeld Google Analytics data over het gedrag van je doelgroep, klanten, nieuwe inzichten, lopende campagnes, bereik en meer. 

Datagedreven marketing is dus niks anders dan het analyseren van gegevens en inzichten en het verwerken van deze kennis om online marketing optimalisatie te realiseren. Dus, simpelweg: meer bezoekers, betere merkattitude, en meer omzet.

 

Monitoring voor Search Engine Marketing (SEO)

 

Monitoring is ook van belang als het gaat om het verbeteren  van je website. Autoriteit is te behalen door je website zo goed mogelijk aan de voorwaarden van Google te laten voldoen. Zorg daarom dat je website deze regels naleeft, dit zijn regels zoals:

  • Zorg dat er geen doodlopende links in je website zitten (404’s)
  • Zorg dat er veel kwalitatieve links naar jouw domein linken
  • Zorg dat je linkstructuur op orde is. 
  • Zorg dat er betrouwbare en goede content op je website staat en veilig is voor spam bots en hackers door middel van een SSL certificaat een dagelijkse backups. 

 

Monitoring content

Websites die zich aan deze richtlijnen houden krijgen een hogere autoriteit en zullen dus beter in de zoekresultaten van Google rannken. 

Marketing without data is like driving with your eyes closed.

Data praktisch inzetten


Het inzetten van data kan op vele manieren in de praktijk maar een goed voorbeeld is Netflix; het grootste streaming platform van dit moment. Ze maken er geen geheim van dat ze een bedrijf zijn die al hun keuzes op data baseert. Data driven decision making zogezegd. 

 

 

Monitoring wordt dus effectief ingezet voor het maken van belangrijke beslissingen, maar ook voor bedrijfs doelen is het een onmisbaar facet. Denk aan het meten van bezoekers en conversies op je website. 

Je website analyses geven je inzicht in de gezondheid van je website. Dit kan heel gemakkelijk gevisualiseerd worden middels Google Analytics, een platform die je website monitort. Dit is onder andere een analytics tool die ook bij onze agency niet meer weg te denken is. 

 

Een constant veranderend landschap

 

Het Google algoritme verandert constant en het is verstandig om hiervan up-to-date te blijven. Google brengt per jaar meerdere updates uit die aspecten van het algoritme veranderen. In de laatste grote update werd een verandering aangebracht aan de kern van het Google ranking systeem. De update zorgde ervoor dat er beter gecontroleerd kan worden of websites aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google voldoen. Websites met irrelevante content of ongepaste advertenties worden ‘gestraft’ met een minder hoge ranking. Dit noem je een penalty. Voor websitebeheerders is het dan ook belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en hierop in te spelen. Voor Daizy Media is het onze passie om constant het laatste SEO nieuws in de gaten te houden. 

Dus, praktisch?

Bij Daizy Media zorgen we dat we inzichtelijk hebben wat de resultaten zijn voor de beheerde websites en wat we uit kunnen voeren om websites zo veel mogelijk online winst te kunnen laten behalen. Dit doen we door middel van een aantal tools: 

Google Analytics

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tool om je website resultaten bij te houden. Google Analytics laat op basis van de bezoekers van de website vrijwel alle mogelijke informatie zien die je je kan voorstellen. Omdat de tool gigantisch veel inzicht biedt die goed bruikbaar is voor online strategie is deze tool een absolute no brainer

Google Ads 

Deze tool is niet voor iedereen van belang omdat niet elke website gebruik maakt van advertenties. Als je dit wel doet zal je zien dat Google Ads een uitgebreid aantal mogelijkheden heeft om monitoring op toe te passen. Het is verstandig om minimaal eens per maand deze resultaten langs te lopen en bij te sturen waar nodig. 

Ubersuggest

Deze tool is weer te koppelen aan zowel Google Analytics als Google Ads en verzamelt alle informatie die meer focus legt op het zoekmachine onderdeel van het verhaal. De tool laat zien op welke zoekwoorden je gevonden wordt, wat voor SEO fouten zich in je website bevinden en nog veel meer. We raden zeker aan deze tool te gebruiken voor online groei. 

Custom Rapportages

 

Al deze informatie brengen we vervolgens samen op één plek in custom rapportages die overzichtelijk laten zien wat de online resultaten zijn van een gegeven webdomein. Zo kunnen we na elke rapportage bepalen waarin we door moeten pakken of bij moeten sturen. Maak hierbij zeker gebruik van grafieken en diagrammen om de data overzichtelijk te maken.