Google’s verandering naar mobile first

Google gaat haar mobiele en desktop indexaties splitsen om de smartphone gebruikers beter te bedienen. De ervaring van de gebruikers op de smartphone wordt verbeterd en het verschil tussen de zoekresultaten op je telefoon en op desktop gaan steeds meer verschillen.

Momenteel worden desktop en mobiel samen ge√Įndexeerd. Dit houdt in dat Google zowel de mobiele variant van jouw website als de desktop versie samen¬†beoordeeld. De populariteit van mobiele zoekopdrachten is de afgelopen jaren enorm toegenomen en daarom gaat Google¬†de¬†indexatie voor mobiel volledige scheiden van de indexatie van desktop. De mobiele indexatie gaat een grotere rol spelen omdat het aantal zoekopdrachten op mobiel vele malen groter is dan op desktop. Oftewel: Google gaat switchen naar ‘mobile first’.

Mobile first

Wat betekent het begrip ‘mobile first’?

Mobile first is niet een techniek of programma. Het is een methode waarbij je start met het maken van een ontwerp voor de meest kleine schermen. Deze methode dwingt je om na te denken wat het belangrijkst is om te tonen aan je doelgroep. Als je duidelijk hebt wat je aan je doelgroep wilt tonen ga je vervolgens aan de slag om het ontwerp toe te passen op tabletformaat en vervolgens op de desktop.

Met deze methode speel je als organisatie veel beter in op de informatiebehoefte van je doelgroep.

Wat betekent het begrip ‘mobile first’ voor jou?

De gescheiden indexatie geeft Google de mogelijkheid om een einde te maken aan het tonen van de zoekresultaten van mobiele websites die na het doorklikken niks van de beloofde informatie laten zien. Het is dus niet alleen belangrijk dat uw website mobiel vriendelijk is maar het is vooral belangrijk dat jouw mobiele website ook dezelfde content vertegenwoordigt. De gescheiden indexatie kan uw mobiele website lager laten scoren op bepaalde zoekwoorden als deze content niet goed terug te vinden is.

U moet er voor gaan zorgen dat uw website helemaal geoptimaliseerd is voor mobiel (en tablet). Is uw website aan vernieuwing toe, dan raden wij aan om een website te laten ontwikkelen volgens de methode ‘mobile first’.

Uit een onderzoek van Smartinsights blijkt dat het aantal mobiele gebruikers in 2013 al groter was dan het aantal desktop gebruikers. Daarnaast was midden juni 2015 het aantal zoekopdrachten op de smartphone al hoger dan het aantal zoekopdracht op desktop.

De populariteit van mobiel blijft stijgen en de relevantie op desktop blijft afnemen. Het is dus ontzettend belangrijk om jouw mobiele website op orde te hebben. Dit betekent niet dat de desktop indexatie volledig gaat verdwijnen, maar de mobiele indexatie wordt het belangrijkst en wordt het meest up-to-date. Het algoritme van Google zal altijd een raadsel blijven maar door de gescheiden indexatie kan het mogelijk zijn dat jouw mobiele website niet meer zo goed scoort als voorheen. Dit betekent dat de positie binnen Google kan gaan dalen en dat jouw website minder bezoekers krijgt.

De verandering naar ‘mobile first’ zal volgens Google webmaster trend analist¬†Gary Illyes binnen een paar maanden doorgevoerd worden. Zorg ervoor dat jouw website is geoptimaliseerd voordat de gescheiden indexatie is doorgevoerd.