Jouw website optimaliseren met Google Optimize

Klinkt goed, maar wat is Google Optimize?

Zoals alle belangrijke dingen in de marketing draait Google Optimize om testen. Door middel van testen kan jij je website optimaliseren. Een moderne marketeer zou eigenlijk in een labjas moeten rondlopen, zoveel testen we. Met Optimize kan je varianten van pagina’s op je website testen. Stel, je bent de homepagina van de site aan het redesignen, maar je komt er niet uit welke kleuren beter zijn. Of misschien twijfel je aan de plaatsing van belangrijke knoppen. Dan is het tijd voor Optimize.

Er zijn twee varianten van de dienst, namelijk een betaalde en een gratis editie. De betaalde variant (Optimize 360) bevat misschien wel meer functionaliteiten, maar is alleen relevant voor de echte grote jongens. Voor 95% van de websites is de gratis variant meer dan capabel. Daarnaast biedt Optimize ook nog functies voor gepersonaliseerde ervaringen voor gebruikers, maar deze leggen wij uit in een toekomstig blog. Voor nu focussen wij ons op het testen van de website.

Testing, testing….

Om uit te leggen hoe het testen werkt en waarom dit relevant is, gebruiken we een voorbeeld: Peter heeft een website waar hij sneakers verkoopt. Hij is nu bezig met het vernieuwen van zijn assortimentspagina en heeft een aantal aspecten die hij wil uittesten. Zo moet er bijvoorbeeld een knop op de pagina komen die mensen aanspoort om een schoen te bestellen. Het eerste wat je dan bijvoorbeeld gaat testen is de positie van deze knop. In Google Optimize kan je vervolgens bijhouden welke positie van de knop het beste werkt om mensen door te laten klikken.

Ook kan de kleur van de knop veel invloed hebben op de klikbereidheid van mensen. Werkt een opvallende knop bijvoorbeeld beter? Aan de hand van de tests heb een definitief antwoord. Verder kan Peter nog kijken naar de tekst in de knoppen, de achtergrondkleur van de pagina en de hoeveelheid tekst over de sneakers. Allemaal elementen die invloed hebben op het koopgedrag van de bezoeker.

Ben je benieuwd wat allemaal getest kan worden op jouw website? Neem dan contact op met ons team van labjassen.