facebook likes kopen

Waarom Facebook likes kopen een slecht idee is

Lijkt best een goede deal toch? Voor €5 krijg je 10.000 likes op je Facebookpagina. Op het eerste oog komt dit inderdaad over als een prima aanbieding. Maar likes kopen is nutteloos. En ook nog eens schadelijk voor je bereik. Dit heeft allemaal te maken met de algoritmes van het platform en waarom mensen bedrijven volgen. Dus bij deze: de redenen waarom likes kopen een slecht idee is! 

Wat likes kopen doet met jouw bereik

Facebook gebruikt net als veel grote platformen (zoals Google of Twitter) een algoritme om te bepalen wat bezoekers te zien krijgen. Deze algoritmes kijken naar een hele stapel criteria die opmaken of een bericht interessant is voor jouw volgers. Een hele simpele uitleg:

Eerst krijgt 10% van jouw volgers het nieuwe bericht te zien. Als deze 10% het bericht niet echt liken, delen of erop reageren zal Facebook het bericht niet (of weinig) aan de overige 90% laten zien. En als dit vaker voorkomt zal de penalty voor het lage bereik steeds groter worden. Dit is natuurlijk logisch. Mensen komen op Facebook voor relevante en leuke content, en Facebook wil je dit uiteraard het liefst geven. Als we alleen maar irrelevante en saaie content zien, komen we immers niet meer terug.

De penalties van een laag bereik zijn onvermijdelijk als je likes koopt van een website. Deze likes zijn namelijk niet van actieve en betrokken volgers. Dit zijn likes die jouw berichten niet gaan delen, er niet op gaan reageren of het bericht überhaupt liken. Als het algoritme van Facebook jouw bericht dus voornamelijk aan dit soort volgers laat zien keldert jouw bereik. Niet zo fijn. Vooral als je al heel veel moeite hebt gestoken in het organisch laten groeien van jouw pagina.

Je wilt natuurlijk betrokken en relevante likes, toch?

Waarom likes kopen nutteloos is…

Likes kopen is niet de juiste manier om jouw social media aanwezigheid te groeien. Deze likes komen namelijk vaak van speciale accounts die alleen maar bestaan om bedrijven te liken. Een dergelijk account heeft verder dus geen waarde voor je pagina. Ze zullen je berichten niet liken, delen of erop reageren. Likes kopen heeft dus net zoveel nut als een speciale radioreclame voor Arnhemmers, maar dan alleen uitgezonden in Rusland. Geen goed idee dus.

Hoe verhoog ik dan het aantal likes van mijn pagina?

Er zijn talloze manieren om het aantal likes van jouw pagina te verhogen. Zo kan je bijvoorbeeld speciale advertenties inzetten, like-en-win acties organiseren, bericht likes uitnodigen, een solide social media strategie opzetten of mensen via een mailinglijst uitnodigen. Een pagina groeit bijna nooit explosief. Als je bijna dagelijks relevante en interessante berichten schrijft, zullen jouw likes vanzelf mee groeien. Het is een traag proces, maar wel de enige juiste manier. Want je wil natuurlijk betrokken en relevante likes, toch?