Facebook adverteren | Daizy Media blog

Dé handleiding voor Facebook adverteren (deel 1)

Facebook adverteren… Hoe werkt dat nou?

Bijna dagelijks krijgen we deze vraag. Wel begrijpelijk, want adverteren op Facebook is namelijk ontzettend effectief. En we weten maar al te goed dat de honderden opties en knoppen enorm verwarrend kunnen zijn. We leggen daarom in twee delen de meest gebruikte advertentiemethodes en alle bijbehorende aspecten aan je uit! Zodat je straks zelf lekker aan de slag kunt met Facebook adverteren!

Waarom adverteren op Facebook?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Geen enkel platform maakt het je zo makkelijk om een specifieke doelgroep te bereiken als Facebook. Wil je dat alle vrouwen van 34 in Arnhem-Zuid die van bowlen en katten houden jouw video zien? Dan heb je een behoorlijk specifieke doelgroep, maar dan nog is dat geen probleem voor Facebook. Één van de voordelen van al die honderden opties en mogelijkheden in Facebook is dat je belachelijk specifiek kan targeten en zo alleen de advertentie laat zien aan mensen die voor jou relevant zijn (en dat is heel erg effectieve social media marketing, kunnen we je zeggen).

 

Wat kan ik het beste promoten?

In deze vraag kan ‘Wat’ twee dingen betekenen. Namelijk:

– Diensten, producten, evenementen, etc.

In principe kun je echt alles promoten op Facebook. Dit betekent echter niet dat het allemaal even effectief is. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat je wil bereiken met de promotie. Ben je nog geen household name en wil je aan je naamsbekendheid werken? Dan wil je een persoon zo vaak mogelijk bereiken met je merknaam of beeldmerk. Heb je een gaaf nieuw product die je op de markt gaat brengen? Dan wil je zoveel mogelijk mensen er over laten praten en dat veel mensen hun vrienden taggen in het bericht.

– Soort content (video, foto, link etc.)

Ook dit maakt niet uit. Sommige soorten content lenen zich echter wel beter voor bepaalde doelstellingen. Probeer goed na te denken over hoe je jouw propositie zo goed mogelijk kan promoten. Sommige producten kan je beter laten zien in een video, en sommige juist in een afbeelding.

 

Even snel twee belangrijke tips voor Facebook

Iets waar je bij elke post, update of promotie op Facebook even bij stil moet staan.

1 – Plaats berichten die mensen willen zien, niet waarvan jij wilt dat mensen ze zien. 

Klinkt logisch, toch? Maar dit is ingewikkelder dan je denkt. Denk voordat je iets plaatst goed na of jouw doelgroep het bericht echt wil zien. De content (video, foto en/of tekst) moet de doelgroep interesseren, boeien, enthousiasmeren of activeren. Zelfs de meest technische en ‘droge’ producten kunnen enthousiasmeren als je goed onthoudt wie de doelgroep is, en wat zij willen zien.

2 – Foto afmetingen, resoluties, tekst.

Als je wilt dat je berichten en advertenties er perfect uitzien moet je rekening houden met allerlei afmetingen en resoluties. En dat niet alleen, want als je wilt dat je foto-advertentie zo goed mogelijk scoort moet er zo min mogelijk tekst in. Wil je checken of je teveel tekst in de afbeelding hebt gezet? Gebruik dan het hulpmiddel voor tekstoverlapping van Facebook. Handige tool!

Facebook Adverteren

Oké, nu je een beetje weet wat er schuil gaat achter effectieve posts, wordt het tijd om te gaan experimenteren met Facebook adverteren. We beginnen simpel: het promoten van bestaande berichten. Handig als je meer bekendheid wil genereren of als je al een goedlopend bericht hebt waar je vervolgens het maximale uit wilt halen (tipje!). Hoe je dat doet? Volg onderstaande stappen en laat mensen kennismaken met jouw bedrijf!

Stap 1 – een Facebook bericht promoten

De eerste stap is een natuurlijk bericht plaatsen op je bedrijfspagina. Het maakt niet uit of dit een video of tekstbericht is. Zodra het bericht is geplaatst zoek je deze op in de tijdlijn van je bedrijfspagina. Anders dan bij een bericht op je persoonlijke profiel heb je nu de mogelijkheid om op de knop “Bericht promoten” te klikken (zie onderstaande afbeelding).

Facebook adverteren | Daizy Media blog

Stap 2 – De doelgroep definiëren

Als je op de knop ‘bericht promoten’ hebt geklikt, opent er een pop-up (zoals die in de afbeelding hieronder). In deze pop-up kies je onder ‘Doelgroep’ voor het bewerken van een bestaande doelgroep of een nieuwe doelgroep aanmaken. Bij het bewerken of aanmaken van een doelgroep kies je het geslacht, de leeftijd, locatie en karaktereigenschappen van jouw doelgroep. Kijk bij de karaktereigenschappen goed naar alle mogelijkheden die Facebook hier biedt. Zo kan je bijvoorbeeld op functie, hobby’s, werkgevers en talloze andere mogelijkheden filteren. De truc hier is om het zo specifiek mogelijk te maken, zonder dat je het té specifiek maakt. Zodra je met de instellingen jouw doelgroep hebt bereikt, is het aan te raden om niet veel extra opties toe te voegen.

Facebook adverteren | Daizy Media blog

Stap 3 – Budget en looptijd bepalen

Het enige wat nog resteert is het kiezen van een budget en bepalen wanneer de advertentie loopt. Hier zijn niet echt richtlijnen of ‘gouden tips’ voor. Hoe hoger het budget, hoe meer mensen je kan bereiken. Maar dit is geen exacte wiskunde. Zo geeft Facebook een “geschat aantal te bereiken mensen” aan, maar deze getallen zullen niet altijd uitkomen. Dit ligt namelijk aan een groot aantal factoren (bijvoorbeeld hoeveel mensen het bericht liken, delen of er op reageren).

Facebook adverteren | Daizy Media blog

Stap 4 – Relaxen en afwachten! (Maar niet heus…)

Als de advertentie eenmaal loopt ben je nog niet klaar met adverteren. De knop ‘Bericht promoten’ uit stap 1 is nu vervangen met een andere knop. Als je hierop klikt kun je de resultaten van je promotie tot dan toe bekijken. Hier staat ook bij welke mensen je bereikt, hoeveel daarvan doorklikken op een link of foto en hoeveel budget de promotie nog over heeft. Aan de hand van deze resultaten kan je beslissen om de promotie door te laten lopen of deze aan te passen om bijvoorbeeld een andere doelgroep te bereiken. Goed monitoren, dus!

Facebook adverteren | Daizy Media blog

Dat was deel 1 van dé handleiding voor Facebook adverteren . In deel 2 bespreken we het ingewikkelde advertentiebeheer en gaan we dieper in op het analyseren van resultaten. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer deel 2 online staat? Volg ons dan op Facebook