De kracht van online video!

Je¬†hebt het misschien wel eens gedacht of van iemand gehoord: je moet echt iets met video’s doen. Maar waarom zou je al die moeite steken in een video voor je marketing? En misschien belangrijker nog, hoe zorg¬†je nu voor een leuke en aantrekkelijke video?¬†Geen zorgen!¬†In de rest van dit blog leggen we het √©√©n en ander voor je uit en helpen we je op weg met een aantal puike idee√ęn.

Waarom video marketing?

Video marketing is hot. Terecht ook, want met een videootje geef je je bezoekers en potenti√ęle klanten de mogelijkheid om zich op een emotioneel level te verbinden aan je merk. En ook Google houdt er van (zei er iemand SEO?). Daarnaast geven video’s je de mogelijkheid om veel informatie in een relatief korte tijd te presenteren aan je publiek. Online video’s op je website werken dus als een trein voor je online prestaties. De statistieken liegen er dan ook niet om:

  • Alleen al het woord ‘video’ toevoegen aan de titel van een email zorgt ervoor dat¬†deze 19% meer¬†geopend wordt (Syndacast).
  • Mensen blijven gemiddeld 2.6 keer langer op een pagina met een video erop (Wistia).
  • Een landingspagina met een video zorgt voor 80% meer conversies (Eyeview).

 

En ook op social media¬†hebben video’s een overduidelijk positief effect. Ze spreken zowel desktop als mobiele gebruikers aan en dagen zelfs de meest luie mensen uit om een interactie aan te gaan met je video. We willen er verder niet te veel woorden aan vuil maken, want de statistieken spreken voor zich:

  • Wereldwijd kijkt men elke dag meer dan 100 miljoen uur¬†(!)¬†naar video’s op Facebook. Elke dag. (TechCrunch).
  • Het organische bereik van een video ligt 135% hoger dan bij een foto (Socialbakers).
  • Video’s hebben 6x meer kans om geretweet te worden op Twitter (Twitter).

Kortom, een duidelijke win voor de online video. Maar wat ga je nu filmen?

Wat moet ik filmen?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Dit ligt aan jouw product/dienst, doelgroep en profilering. Stel je wilt een video maken over een van je producten. Dan kan je:

  1. de technische aspecten van het product toelichten (autoriteit);
  2. een emotie oproepen bij de doelgroep door bijvoorbeeld een sfeervolle, grappige of spannende video te maken (beleving);
  3. het product koppelen aan het imago van een online influencer (invloed).

Zorg er wel voor dat de profilering van jouw bedrijf ook sterk terugkomt in de video’s. Is je hele marketing strategie gebaseerd op humor en emotie? Dan zal een video met droge statistieken of technische eigenschappen niet aansluiten bij de profilering en zal-ie minder goed presteren bij je publiek.¬†Voor elke soort onderneming is er in ieder geval een effectieve online video strategie mogelijk. We geven je wel even wat idee√ęn, zodat je zelf meteen aan de slag kunt. Zo zijn we.

Tips & Idee√ęn

Het bedenken van een leuke √©n effectieve video kan best een hele klus zijn. Om je te inspireren bespreken we voor drie soorten bedrijven of branches wat tips & idee√ęn.¬†Misschien kun je deze ook wel voor jouw eigen onderneming gebruiken.

Restaurants
Bij video marketing voor restaurants kun je denken aan een ober die uitlegt welke wijn het beste past bij een gerecht, het op ceremoni√ęle wijze openen van het terras in de lente of aan een kok die laat zien wat de beste manier is om een vis te grillen. Instructievideo’s of how-to’s doen het altijd goed en geven je bovendien autoriteit in je vakgebied, zoals Tasty hieronder uitlegt hoe je het best kun koken in een gietijzeren pan.

 

Bouw- en klusbedrijven
Voor bouw- en klusbedrijven kan een goede video gelden als een sterk visitekaartje. Video’s lenen zich namelijk uitstekend voor het laten zien van een renovatie of ander soort project. Je kunt hierbij denken aan een ‘voor- en na video’ die laat zien waartoe jouw bedrijf in staat is. Of je zet¬†een medewerker die een handige tip deelt voor de doe-het-zelver voor de camera om wederom autoriteit te cre√ęren. Erg populair is ook de zogeheten timelapse, waarbij je de camera op √©√©n plek laat staan en de beelden vervolgens versneld afspeelt:

 

Detailhandel/retail
Voor winkels zijn er weer andere soorten video’s te maken. Zo bieden ze bijvoorbeeld een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe producten uit het assortiment te belichten en zo maximaal in te spelen op de beleving van de consument. Of geef een persoonlijke touch aan je video marketing strategie en film een medewerker met bijvoorbeeld uitzonderlijke inpakvaardigheden. Je kunt ook weer autoriteit cre√ęren door een collega nieuwe ontwikkelingen in je branche toe te lichten, zoals Cool Blue doet in de onderstaande video.

 

Zo zijn er voor elke branche en voor iedere ondernemer wel tientallen idee√ęn voor een gave video te verzinnen. Kom je er toch niet uit? Schiet ons vrijblijvend een berichtje op Facebook. We helpen je graag vooruit met een paar Steven Spielberg-achtige ideetjes.

Video’s bewerken op je smartphone

Een video bewerken is nu makkelijker dan ooit. Op zowel iPhones als Android telefoons zijn er talloze gratis apps waarmee je gemakkelijk kunt knippen en special effects kunt toevoegen. Voor de iPhone kun je het best Adobe Premiere Clip of iMovie gebruiken. Voor de Android gebruikers onder ons zijn Quik en Adobe Premiere Clip uitstekende opties.

Dat waren de basics voor effectieve video’s voor jouw onderneming. Zoals altijd zijn we reuze benieuwd naar het resultaat, dus tag ons gerust op Facebook of mail je video even door. Heb je nog vragen over de inzet van online video of wil je wat feedback op je film? Neem vrijblijvend contact op.