Dit moet je weten over het bliksemschichtje op Facebook en Google!

Je hebt ‘m vast wel eens gezien, het bliksemschichtje bij een bericht, artikel of in Google’s zoekresultaten. En zo niet, dan zie je hem gegarandeerd in de nabije toekomst. Want het wordt steeds belangrijker in de online wereld. We leggen je daarom uit wat het icoontje inhoudt en -belangrijker nog- wat het jou op kan leveren.

Wat betekent toch dat bliksemschichtje?

Om te beginnen: de icoontjes op Facebook en Google zijn nagenoeg hetzelfde maar het zijn twee aparte ‘systemen’. De feature van Google heet A.M.P. (Accelerated Mobile Pages) en de feature van Facebook heet F.I.A. (Facebook Instant Articles). Voor beide systemen geldt hetzelfde: de vertoning die je te zien krijgt als je op een artikel met een bliksemschicht klikt is een ‘uitgeklede’ variant van je website. Het is een soort light versie van de normale website.

Om even iets dieper in de techniek te gaan. Je website bevat allerlei mooie interactieve elementen die zijn opgebouwd door verschillende programmeertalen (Javascript, HTML en CSS). AMP en Facebook Instant Articles hebben al deze extra elementen niet. Dit zorgt ervoor dat de focus volledig op de tekst ligt en dat je website sneller laadt. Heel veel sneller, want alle zware elementen zijn er uit geknipt.

Je zou dus kunnen stellen dat AMP en FIA geschikt zijn voor pagina’s waar het draait om de tekst. (lees: blogs/artikelen/nieuwsberichten). Maar soms draait een website juist om allerlei spraakmakende visuele elementen. Je kunt dan AMP/FIA dusdanig instellen dat de mooie pagina’s intact blijven en de feature alleen gebruikt wordt voor bijvoorbeeld je blog.

 

Wat levert Accelerated Mobile Pages en Facebook Instant Articles jou op?

Voor Google Accelerated Mobile Pages en Facebook Instant Articles geldt dat het bliksemschichtje alleen zichtbaar is voor mobiele gebruikers. Waarom? Omdat beide systemen in het leven zijn geroepen om de snelheid en gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten te vergroten. Momenteel surft het merendeel van de mensen al op het internet via hun mobieltje in plaats van hun desktop en dit zal de komende jaren alleen maar meer worden. Mobile first staat daarmee voor de deur en dus doe je er goed aan je website te optimaliseren voor mobiel gebruik.

De voordelen van AMP en FIA:

  • Mensen die de AMP/FIA kennen weten dat de pagina sneller laadt. Bevat jouw link het bliksemschichtje? Dan zijn mensen eerder geneigd om te klikken (of drukken!) op jouw artikel of blog.
  • De laadtijd is vele malen sneller. Is gewoon fijn voor iedereen.
  • Je pagina verschijnt hoger in Google’s zoekresultaten. (AMP en FIA zijn geen factor binnen Google maar mobiel vriendelijkheid en laadtijd wel).
  • Binnen AMP en FIA zijn de mogelijkheden voor adverteren groot.
  • Beide features zien er ontzettend mooi uit en bieden echt een “full experience”.

Zijn er ook nadelen aan het bliksemschichtje op Facebook en Google?

Nadelen zouden we het niet echt willen noemen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je AMP of FIA gebruikt. Ten eerste is het ontzettend belangrijk dat elk artikel een goede call-to-action bevat (lees: het aanzetten tot actie). Omdat artikelen zo snel laden zijn mensen sneller geneigd om even snel een artikel te lezen en weer weg te gaan. Zorg er dus voor dat je de lezers bindt en doorstuurt naar een andere pagina of een formulier.

In Google Analytics kan het ook voorkomen dat na het implementeren van AMP je bouncepercentage (bezoekers die zonder te klikken meteen weer weggaan) stijgt. De artikelen zijn zo makkelijk te bereiken dat de kans groter is dat ze niet doorklikken. Het draait immers om de tekst en de snelheid van je website en niet zozeer om alle mooie knoppen.

Tips voor instellen van AMP en FIA

Het instellen, aanvragen, regelen en opzetten van Accelerated Mobiles Pages en Facebook Instant Articles is een hele klus en vergt ook veel technische kennis. Het bliksemschichtje op Facebook en Google kan je niet zomaar even aanzetten.

Omdat de huidige variant van je website wordt gekopieerd naar een simpele variant kunnen we je bijna verzekeren  dat er errors ontstaan. Als je er geen ervaring mee hebt, raden we je dan ook af om het zelf uit te voeren. Als je wel zelf AMP en FIA gaat instellen zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van alle ins en outs en neem vooral de tijd!

Wil je meer technische informatie of heb je hulp nodig bij het instellen van AMP en Facebook Instant Articles? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder met deze potentiële gamechanger.

 

Ja, ik wil AMP