blog-b2b-marketingtrends-2021

5 B2B-marketingtrends om in 2021 rekening mee te houden

Nog een aantal dagen in december en dat is het zo ver: 2021. Het jaar 2020 laten we achter ons en het jaar 2021 staat vol met nieuwe kansen en mogelijkheden. Ook op marketinggebied. Wij hebben de vijf belangrijkste B2B-marketingtrends voor je op een rijtje gezet.  

1. Van offline evenementen, via online evenementen naar hybride evenementen

Je hebt er vast ook mee te maken gehad afgelopen jaar. De omschakeling van live evenementen naar online evenementen. Zakelijke beurzen en lunches werden vervangen door een online variant. De impact hiervan was groot. De online evenementen hebben veel aanmeldingenmaar de opkomst en engagement tijdens deze evenementen zijn een stuk lager. Hier zit een logische verklaring achterKijk bijvoorbeeld eens naar jezelf. Het inschrijven voor een online evenement heb je zo gedaan. Aangezien dit laagdrempelig is en weinig tijd kost. Maar komt het evenement dichterbij, dan heb je ook vaak andere dingen gepland staan. Uiteindelijk besluit je toch om niet in te loggen, want je kan de opnames toch later terugkijken. Neem je wel het besluit om in te loggen. Dan komt het vaak voor dat je ondertussen met andere activiteiten bezig bent. Toch even snel je mail checken of nog wat werk afmaken. 

Hybride evenementen 

In 2021 ga je een combinatie zien van de voordelen van online evenementen samen met de persoonlijke aanpak van live evenementen: hybride evenementen. Hierbij zijn er twee type bezoekers, namelijk online en offline. Een groot voordeel van hybride evenementen is dat er ook mensen het evenement kunnen bijwonen die niet de mogelijkheid hebben om naar het live evenement te komen. 

Worden er bij jouw bedrijfslocatie wel eens evenementen als teamvergaderingen of trainingen georganiseerdHoudt er dan rekening mee dat deze evenementen ook meer hybride gaan worden. Aangezien het vaak niet mogelijk is om met alle werknemers in dezelfde ruimte te vergaderen. Zo kunnen werknemers die niet bij de vergadering kunnen zijn deze alsnog online volgen. Wil je meer weten over hybride evenementen? Lees dan deze blog van Cvent ‘Hybrid Events: What you need to kwow’. 

2. Gebruik van persoonlijke video in marketing- en sales 

Je hebt het waarschijnlijk nog niet veel gezien: persoonlijke video’s in de marketing en sales. In 2021 is dit iets wat je meer gaat zien. Aangezien we het afgelopen jaar de omschakeling hebben gemaakt naar online is de acceptatie van laagdrempelige marketing en salesvideo’s gestegen.  

De inzet van zo’n laagdrempelige video kan op verschillende manieren. Maak bijvoorbeeld een demo video van je producten. Zo hoef je geen gebruik te maken van een saaie call-to-action als ‘boek een demo’. Je kan namelijk gebruik maken van de call-to-action ‘bekijk de demo’ en hier de video onder plaatsen. Op deze manier help je de klant direct en krijg je inzicht in het kijkgedrag van je prospect. Naast dit voorbeeld zijn er ook andere mogelijkheden. Aangezien je vele kanten op kan met persoonlijke video’s. Tip: wees creatief! 

online vergadering

In 2021 ga je een combinatie zien van de voordelen van online evenementen samen met de persoonlijke aanpak van live evenementen.

3. Inzet van gepersonaliseerde content

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen: gepersonaliseerde content. Denk maar aan je persoonlijke bonuskaart-aanbiedingen of de manier waarop Netflix personaliseertIn 2021 gaat dit ook in de B2B-wereld meer ingezet worden. Aangezien deze klanten ook een gepersonaliseerde ervaring verwachten. Bijvoorbeeld een e-mail afgestemd op de profieldate en/of gedragsdata en interesses van de klant. Verder kan er gepersonaliseerd worden op de website, door middel van chatbots of in advertenties

 

4. Marketing automation

Een van de trends is marketing automationDit is een combinatie van marketingcommunicatie en softwaretechnologie en optimaliseert je marketingprocessen. Het is eigenlijk een ondersteuning op personalisatie. Je stuurt namelijk potentiële klanten de juiste boodschap, op het juiste moment met als doel meer conversies te genereren.  

Het kan mogelijk zijn dat je deze trend al kent. Aangezien marketing automation niet nieuw isHet wordt alleen nog niet structureel ingezet bij de marketingstrategieën van bedrijven. Dus één tip vanuit ons. Houdt bij de marketingstrategieën voor 2021 rekening met de opkomende trend marketing automation 

5. Influencer marketing 

Als laatste trend voor 2021 lichten we influencer marketing toe. Dit gaat een belangrijke plek innemen binnen de B2B. En nee, niet op de manier waarop je het gewend bent in de B2C markt. In 2021 wordt er namelijk een toename gezien aan inzet van marketing via specialisten en blogs.  

Je kan een samenwerking aan gaan met iemand die jouw dienst of product aanbeveelt. Deze samenwerking is dan met iemand die veel kennis over het onderwerp heeft, bijvoorbeeld een vak- of ervaringsspecialist. Ten tweede kan je ook een samenwerking aangaan om kennis te combineren en samen tot een gezamenlijke activiteit te komen. Denk hierbij aan het organiseren van een masterclass of webinar. Als laatste kan je ook meer vakbladen en blogs inzetten. Dit alles met als doel: het bereiken van meer mensen door middel van het netwerk van iemand anders.  

Meer weten? 

Dit zijn de vijf belangrijkste B2B-marketingtrends voor 2021. Wil je meer informatie verkrijgen? Neem contant met ons op. We helpen je graag verder!