9 tips voor de perfecte social media foto

Deze welbekende uitspraak is nog altijd relevant. Sterker nog, onderzoekers stellen zelfs dat ons brein afbeeldingen tot wel 60.000 keer sneller verwerkt dan een stukje tekst. Foto’s zijn daarom onmisbare elementen voor je online marketing. Maar hoe maak je nu de perfecte foto voor een website, social media platform of nieuwsbrief? We hebben een aantal handige tips voor je, waarmee je een normaal kiekje om kunt toveren tot een (bijna) professionele social media foto!

1: Zet gezichten duidelijk op je social media foto

Foto’s van medewerkers, tevreden klanten of bezoekers doen het altijd goed op Facebook, Instagram en andere platformen. Door de gezichten duidelijk te fotograferen maak je de foto persoonlijker, vriendelijker en geef je je bedrijf als het ware een gezicht. Tel daar een open houding, glimlach en een interessant onderwerp uit jouw branche bij op en je hebt alle ingrediënten voor een leuke én effectieve social media foto.

2: Verwijder overbodige voorwerpen

We zien vaak social media foto’s van allerlei producten voorbij komen, waarbij de omgeving helemaal vol staat met andere onderdelen. Je wilt natuurlijk de nadruk leggen op het mooie product dat je hebt gemaakt of dat je wilt verkopen. Zorg dus voor een opgeruimde achtergrond of ondergrond, zodat je product echt helemaal tot zijn recht kan komen.

3: Gebruik natuurlijk licht

Oké, het is niet altijd mogelijk, maar natuurlijk licht (ofwel zonlicht!) zorgt voor een mooiere dynamischere foto. Je doet er dus goed aan om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Zoek op je werkplek naar de plekjes waar natuurlijk licht naar binnen valt. Of ga desnoods naar buiten. Zolang je maar een social media foto probeert te schieten tijdens zonsopgang en zonsondergang. Dan valt het licht namelijk perfect voor een optimale belichting!

Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp nodig? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

4: Maak duidelijke foto’s

Het klinkt wel een beetje obvious, maar onderschat de kracht van een duidelijke foto niet. Mensen scrollen razendsnel door hun nieuwsoverzicht in Facebook heen. Je zal dus met jouw bericht en social media foto echt de aandacht van de lezer moeten grijpen. De onderstaande twee foto’s helpen ons om uit te leggen wat we bedoelen met ‘duidelijke’ afbeeldingen. Welke van de twee foto’s valt meer op?

5: Pas de belichting aan op smartphones

Onze handige smartphones hebben inmiddels talloze functies om een foto echt sprankelend te maken. Door op je scherm te drukken, en daarmee licht de focus te verleggen, kun je op een snelle en gemakkelijke manier de belichting van je foto veranderen. Kleine moeite, maar een grote impact op de kwaliteit van je foto.

6: De ‘Rule of thirds’

De compositie van een foto heeft veel invloed op de manier waarop mensen een foto interpreteren. Je kunt natuurlijk een fotografie cursus nemen om te leren over de verschillende aspecten van composities, maar je kunt ook gewoon de ‘rule of thirds’ toepassen. Daarmee maak je je foto’s meteen minder saai en statisch.

De regel is bovendien hartstikke simpel: plaats het onderwerp van de foto niet direct in het midden van je social media foto. In de onderstaande afbeelding zie je wat we hiermee bedoelen.

Extra tipje! Een dergelijke grid (of raster) kun je gemakkelijk op je smartphone toevoegen. Met een iPhone kun je bijvoorbeeld in de instellingen van de camera de het raster aan- of uitzetten.

Als je dan de camera van je telefoon opent zie je dezelfde lijnen over het beeld als die je in de afbeeldingen hierboven ziet. Om de regel toe te passen moet je het onderwerp van de foto op de linker of rechter verticale lijn plaatsen. Zo creëer je in een handomdraai een dynamische en levende foto.

7: Schiet een rechte foto

Mensen zien het liefst een foto in rechte lijnen. Denk maar eens aan het ophangen van een fotolijstje bij je thuis. Dat doe je liever ook recht, toch? Hetzelfde geldt dus voor social media foto’s (al hang je die waarschijnlijk niet in een lijstje op). Gebruik eventueel weer de grid uit tip 6 om een rechte foto te schieten.

8: Experimenteer met perspectief

Een foto maken vanuit een ander perspectief kan in één klap het hele beeld en verhaal veranderen. Je kunt je foto door een kleine verschuiving in hoogte of afstand compleet anders laten overkomen. Met onderstaande afbeeldingen proberen we het effect van verschillende perspectieven aan je te laten zien. Probeer zelf eens te experimenteren met diverse perspectieven om een goed resultaat te vinden.

Extra info: als je iets of iemand van onder fotografeert laat je diegene groter, machtiger of sterker overkomen. Omgedraaid zal een foto van bovenaf het object er juist gevoelig en open uit laten zien.

9: Maak een foto altijd in ‘landscape’ 

Het grootste gedeelte van de mensen bekijkt websites of hun Facebook nieuwsoverzicht op een smartphone. Een verticale foto past bijna nooit op het scherm van een smartphone, waardoor mensen moeten scrollen om de volledige afbeelding te zien. Of je social media foto wordt weergegeven met van die nare zwarte vlakken aan de zijkant. Dit los je makkelijk op door de telefoon te draaien (dus horizontaal vast te houden!) en de foto in landscape te maken. Check het voorbeeld hieronder voor de twee formaten.

Keep us posted!

Met deze tips moet het maken van de perfecte social media foto een eitje worden. Heb je onze tips toegepast? Wij zien graag de resultaten!

Toch nog wat tips of hulp nodig? Stuur ons een berichtje op Facebook, dan helpen we jou aan de perfecte foto voor Facebook of Instagram!