De 7 online marketing trends van 2017

Een tijd geleden schreef ik een blog over de verandering naar mobile-first. Naast de verandering naar mobile-first heeft 2017 ook andere online marketing trends te bieden. Een aantal belangrijke trends van 2016 waren: live video streamen, virtual reality, wearables, Instagram adverteren en mobiel wordt belangrijker dan desktop. Ik heb voor jullie zeven online marketing trends op een rij gezet waarvan ik denk dat ze in 2017 een grote impact gaan hebben.

1. Mobile-first

Google gaat haar mobiele en desktop indexaties splitsen om smartphone gebruikers beter te bedienen. De smartphone gebruikers ervaren dit als prettiger en het verschil tussen de zoekresultaten op telefoon en desktop gaan steeds meer verschillen.

Momenteel worden desktop en mobiel samen geïndexeerd. Dit houdt in dat Google de mobiele variant als de desktop versie van jouw website samen beoordeeld.

De populariteit van mobiele zoekopdrachten is echter de afgelopen jaren enorm toegenomen. Google gaat daarom de indexatie voor mobiel volledig scheiden van de indexatie van desktop. De mobiele indexatie gaat een grotere rol spelen omdat het aantal zoekopdrachten op mobiel vele malen groter is dan op desktop. Oftewel: Google gaat switchen naar ‘mobile first’.

2. Content marketing met video

De term Content=King blijft ook in 2017 gelden. Marketeers doen hun best om unieke en relevante content te creëren. Om op te vallen zetten steeds meer marketeers video in. Uit een onderzoek van 90 seconds blijkt dat 52 procent van alle marketeers vindt dat video de beste ROI oplevert.

Neem als voorbeeld de website van BOOOM Digital. De ‘home’ pagina van de website begint met een achtergrond video in plaats van een aantal afbeeldingen. In een video kan je beter laten zien wie je bent en wat je doet. Gebruik jij WordPress als CMS? Plaats dan de video in de slider of gebruik een ‘page builder’.

Het gebruik van video gaat niet alleen veranderen op websites. Zo is het medium in zowel advertenties en social media steeds belangrijker. Uit hetzelfde onderzoek van 90 seconds blijkt ook dat het gebruik van het woord ‘video’ in het onderwerp van een e-mail zorgt voor:

  • 19 procent meer geopende e-mails
  • 65 procent hogere click through rate
  • 26 procent minder afmeldingen

Ideaal natuurlijk als je met nieuwsbrieven of e-mails klanten wilt bereiken. Volgens James McQuivery is een video van een minuut net zoveel waard als 1,8 miljoen woorden! Hoe ga jij video’s inzetten voor uw onderneming in 2017?

Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp nodig? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

3.  Live video

Facebook live video trendIn 2016 zagen we de introductie van live video op Facebook. Deze toevoeging creëert een aantal kansen die, wanneer goed toegepast, perfect inspelen op twee belangrijke ingrediënten van online marketing: authenticiteit en real-time.

Zakelijk gebruik van live video staat echter nog in de kinderschoenen. Live video geeft bedrijven een kans om hun authenticiteit over te brengen op de consument. Een live video is persoonlijk, wat de band tussen jouw bedrijf en de (potentiële) klant versterkt.

Via Instagram zijn live video’s inmiddels ook te maken. Dit platform is, misschien nog wel meer dan Facebook, geschikt om ‘behind the scenes’ video’s te delen. Live video biedt marketeers en ondernemers in 2017 weer een kans om onderscheidend en uniek te zijn, dus ga hier vooral mee aan de slag!

4.  Influencers

Bloggers, vloggers, YouTubers, iconen en sporters. Het zijn allemaal influencers. Een influencer is iemand die het koopgedrag van zijn of haar publiek beïnvloed. De YouTuber Enzo Knol is het perfecte voorbeeld van een influencer. In zijn vlogs gebruikt Enzo vaak diverse producten die hij heeft ontvangen van een bedrijf. De positieve naam van Enzo wordt zo automatisch gekoppeld aan die van het product. Zo zijn de kijkers sneller geneigd om het product ook aan te schaffen. De rol van mensen met een grote fan-base blijft zich ontwikkelen.

Weet jij al welke influencers jij kan inzetten? Zo niet, neem een kijkje op YouTube, Facebook en Instagram! Daarnaast is het ook belangrijk hoe jij de influencers inzet. Ga jij jouw product door hem/haar laten testen? Komt de influencer langs bij jullie op zaak of moet hij onopvallend doen alsof hij het product al langer gebruikt? Denk daar goed over na!

Foodbloggers, sporters, streamers en Instagram modellen zijn allemaal voorbeelden van influencers. Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf die veel met influencers doet is BALR. Influencers hebben door hun status binnen een doelgroep een hoge mate van invloed. Het inzetten van influencers is een uitstekende manier om jouw product in de handen van jouw doelgroep te krijgen!

5. Augmented reality

Augmented reality online marketing trend 2017Het beste voorbeeld van augmented reality is het spel Pokemon Go. Pokemon Go was een van de grootste hypes van 2016.  Augmented reality is een mix van virtuele elementen en echte elementen. Pokemon Go heeft bewezen dat gebruikers klaar zijn voor de augmented reality ervaring en het heeft marketeers laten zien hoeveel er mee verdiend kan worden!

Maar wat kan augmented reality voor jou betekenen? Ben je eigenaar van een meubelzaak? Dan kan een consument middels een applicatie de bank virtueel in zijn woonkamer plaatsen en zien hoe deze bij de rest past. Hetzelfde geldt voor een bouwbedrijf. Klanten kunnen van tevoren zien hoe jouw werkzaamheden eruit gaan zien!

De potentie van augmented reality is enorm. Denk aan mogelijkheden op het gebied van advertenties, ervaringen, toepassingen etc.

Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp nodig? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

6. Digitale Persoonlijke Assistenten

Persoonlijke assistenten als Siri, Google Assistent en Alexa zijn inmiddels bij een steeds grotere groep consumenten bekend, en de techniek hierachter wordt steeds gebruiksvriendelijker en intelligenter. Het gebruik hiervan zal in het nieuwe jaar gaan toenemen, en het wordt interessant om te zien welke gevolgen dit zal hebben voor zoekopdrachten.

De digitale assistent zal namelijk een prominentere rol gaan spelen op dit vlak. Gesproken zoekopdrachten kunnen echter verschillen van getypte zoekopdrachten. Daarom moeten marketeers, zoekmachines en ondernemers rekening houden met de gevolgen van deze ontwikkeling.

Net zoals bij de verandering naar Mobile-First zal het voor het bedrijfsleven belangrijk worden om haar online platformen optimaal in te richten voor de komst van persoonlijke assistenten.

7. Social Media klantenservice

Social media klantenservice online marketing trend 2017De consument zal in 2017 niet meer bellen om in contact te komen met een bedrijf. Het is namelijk steeds makkelijker om via Facebook of Twitter een vraag te stellen of een klacht in te dienen.

In 2017 zullen we de toepassing hiervan verder zien evolueren. ‘Ik App Schade’ van FBTO is een mooi voorbeeld van een dergelijke toepassing, en dit zullen we in 2017 vaker gaan zien. De mogelijkheden op het gebied van klantenservice via social media zullen groeien. Consumenten verwachten geholpen te worden via elk kanaal. Andere argumenten voor de groei zijn de laagdrempeligheid, de snelheid en het informele karakter van de communicatie.

Het MKB zal in 2017 vanwege de verbeterde toepasbaarheid ook meer gebruik gaan maken van een dergelijke klantenservice.

Wat kan jij met trends?

Omdat de trends ook invloed kunnen hebben op jouw organisatie is het belangrijk dat jullie de nieuwste trends kennen. Is jullie website bijvoorbeeld nog niet klaar voor de switch naar mobile-first of heb je geen social media klantenservice? Ga er zo snel mogelijk mee aan de slag want je consumenten gaan het in 2017 van je verwachten. Hulp nodig bij het aanpassen aan deze trends? Klik dan op onderstaande knop!