5 handige tips voor een waardevolle webtekst

Je website is in veel gevallen je visitekaartje. Het is dan ook bijna noodzakelijk om ‘m te voorzien van een lekker lopende webtekst. Goede teksten stralen namelijk niet alleen professionaliteit uit, maar ze bieden je ook de mogelijkheid om je bezoekers te overtuigen van je product of dienst. Je kunt je bezoekers als het ware sturen naar een conversie.

Nu heten we niet allemaal Dan Brown of Arnon Grunberg en schrijven we niet om de haverklap een nieuwe bestseller. Geeft niks, want dat is ook helemaal niet nodig om een goede webtekst te kunnen schrijven. Met onderstaande tips in het achterhoofd kom je namelijk zelf al een heel eind.

 

Before we begin…

Bedenk voordat je begint met schrijven eerst even aan je doelgroep. Voor wie schrijf je de tekst? Hierbij geldt: hoe specifieker, hoe beter. Je kunt namelijk wel een webtekst voor jonge vrouwen schrijven, maar een tekst gericht op jonge vrouwen met twee kinderen, een hond, een man die Hans heet, die gek zijn op wandelen en die graag lasagna maken overtuigt veel meer. Je kunt dan namelijk veel preciezer inspelen op de problemen en situaties die deze doelgroep ervaart. En daarmee komen we bij het volgende punt…

Beschrijf de voordelen

Je bezoekers zijn geïnteresseerd in wat je doet, maar nog veel en veel meer in wat ze er zelf aan hebben als ze zaken met je doen. Beschrijf daarom altijd concreet wat de bezoeker aan jouw product of dienst heeft. Wat levert het de bezoeker op? Welke problemen worden er mee opgelost? Wees hierbij ook zo specifiek mogelijk.  Dus niet: ‘De oven hoeft niet lang voor te verwarmen’, maar eerder iets als ‘De oven is snel op temperatuur zodat je in no-time die heerlijke lasagna op tafel hebt staan’. Op deze manier trek je bezoekers sneller over de streep en draag je in zekere zin bij aan een stukje conversie optimalisatie.

 

Hanteer een luchtige schrijfstijl

Natuurlijk, de schrijfstijl is afhankelijk van je doelgroep. Je probeert namelijk te schrijven in een stijl die je doelgroep aanspreekt. Maar bij schrijven voor het web gelden ook een paar algemene vuistregels waarmee je  gegarandeerd een lekker lezende webtekst kunt schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld in veel gevallen het best een conversationele toon hanteren. Zoals je ook zou praten, dus. Je wilt immers interactie met je bezoekers creëren. Vermijd daarbij jargon en houd het vooral simpel.

 

Schrijf je webtekst voor luie mensen

Mensen die op internet surfen zijn lui. Niet altijd, maar vaak wel. Ze hebben geen zin om een heel boekwerk aan tekst door te spitten voordat ze eindelijk vinden wat ze zoeken. Kom daarom snel tot de kern van je boodschap en maak je webtekst scannable. Bezoekers scannen je tekst namelijk  op woorden in plaats van te lezen. Maak alinea’s en zinnen dus niet te lang en gebruik subkopjes (ook handig voor je SEO). Heel veel subkopjes. Daarnaast is het aan te raden om opsommingen in bulletpoints weer te geven. Waarom? Omdat je met bulletpoints:

  • de aandacht van de lezer trekt;
  • je tekst makkelijk scanbaar maakt op belangrijke informatie;
  • een mooie plek creëert voor een overtuigende boodschap.

Besteed aandacht aan de titel

De titel is één van de belangrijkste elementen van je webtekst. Je kunt nog zo’n mooie tekst hebben geschreven, maar zonder goede titel wordt je tekst niet eens gelezen. En dat is zonde van de tijd en energie die je er in  hebt gestoken. Een goede titel bevat een glimp van wat de lezer kan verwachten als hij of zij besluit je tekst te gaan lezen en spreekt daarbij tot de verbeelding. Vraag jezelf ook hier weer af: wat hebben bezoekers aan het lezen van je tekst?

Nu kan je aan de slag!

Zo. Nu heb je een aardige basis voor het schrijven van verleidelijke teksten voor op je website. Ga meteen aan de slag, want ook bij het schrijven van webteksten geldt: oefening baart kunst. Laat ons even weten of je er wat aan gehad hebt. Vinden we leuk. En kom je er niet uit of wil je wat advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Direct contact opnemen