10 tips voor je zakelijke Facebook pagina

Facebook is een uitstekend kanaal om in te zetten voor het vergroten van de naamsbekendheid van je merk of product en het onderhouden van contact met je doelgroep. Omdat het bijhouden van een Facebook pagina en het laten groeien van de betrokkenheid en het aantal pagina-likes makkelijker klinkt dan het in praktijk is, hebben we een aantal tips geschreven:

1. Zorg dat je goed voor de dag komt

Als je aan de slag gaat met Facebook, zorg dan dat je profiel en alle onderdelen er goed uitzien. Denk aan de profielfoto, de omschrijving, openingstijden, producten en diensten maar ook pagina’s en onderdelen die je eventueel zelf toevoegt. Je aanwezigheid op Facebook is een visitekaartje voor je bedrijf. Dit moet er gewoon goed uitzien. Zorg voor een gelikte profielfoto en een cover foto die geschikt is voor weergave op zowel computer als mobiel. Op de Facebook pagina FB Pages: Sizes & Dimensions kan je een voorbeeld zien van de juiste afmetingen.

De juiste afmetingen voor je Facebook omslagfoto

2. Bepaal je Facebook doelstelling

Je hebt een Facebook pagina opgezet, maar heb je eigenlijk wel nagedacht wat je doelstelling met deze pagina is? Wil je meer online zichtbaarheid, je producten of diensten promoten, meer clicks naar je website of webshop genereren of werken aan meer naamsbekendheid? Hoe beter je weet wat je met je zakelijke Facebook pagina wilt bereiken, hoe groter de kans dat je dit doel zult halen. Door doelen te stellen kan je hier aan werken en je resultaten beter meten.

3. Het verzamelen van likes

Je Facebook pagina begint vaak pas te lopen als je een redelijk aantal likes hebt verzameld. Het aantal likes bepaalt immers in grote mate het bereik van je berichten.  Een paar eenvoudige methoden om het aantal likes te vergroten is het uitnodigen van je bestaande (persoonlijke) Facebook contacten om je pagina leuk te vinden. De link naar je Facebook Pagina op LinkedIn en Twitter te posten. Op je website een Facebook-like box te plaatsen en in je e-mail handtekening een link naar je Facebook-pagina op te nemen.

Nodig je vrienden uit om je Facebook pagina leuk te vinden

Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

4. Het vergroten van het bereik van je posts

Hoe groter het bereik van je posts, hoe groter de kans dat je je doelen haalt. Hou je post leuk en voorkom ‚Äėharde‚Äô reclameuitingen. Betrek ook andere personen in je posts. Een idee is bijvoorbeeld om een klant die veel vrienden op zijn persoonlijke Facebook pagina heeft te vragen of je hem op jouw Facebook pagina mag zetten. Maak een leuke foto van je klant met een door jou geleverde product of dienst, het liefst waar jij of een van je medewerkers ook op staan. Vermeld de klant en zijn bedrijf in de berichttekst, tag je klant en je medewerker in de foto en geef als locatie het bedrijf van je klant op. Door dit te doen wordt de foto ook getoond aan alle vrienden van je klant en je medewerker en heb je een veel groter bereik gecre√ęerd.

5. zenden = ontvangen = reageren

Facebook is niet geschikt om alleen maar informatie te zenden. Facebook is interactief en moet je altijd beschouwen als een online vorm van tweerichtingsverkeer. Dit kan veel positieve publiciteit opleveren maar ook negatieve reacties oproepen, bijvoorbeeld van een klant die niet tevreden is. Ga in beide gevallen de dialoog aan, reageer als je een complimentje krijgt maar zeker ook als er een negatieve reactie geplaatst wordt. Plaats een reactie waarin je jezelf verontschuldigt voor de gang van zaken en zegt dat je gaat uitzoeken wat hier is misgegaan.

Vraag desnoods of de klant zijn of haar contactgegevens naar jou kan sturen in een privébericht, zodat je onderling makkelijker contact kunt houden. Is het probleem opgelost? Plaats dan nog een publiekelijke reactie waarin je aangeeft dat alles is rechtgezet, zodat andere gebruikers ook zien dat er bij jouw bedrijf adequaat met klachten wordt omgegaan.

6. Je pagina is geen reclamefolder

Je website is een etalage. Op je website laat je zien wat je te koop of aan te bieden hebt. Facebook is dit niet. Je hebt een Facebook pagina voor interactie, om een relatie aan te gaan en op te bouwen met je fans, om ze binding te laten krijgen met jouw merk, product of dienst. Dus plaats geen spam achtige plaatjes op je pagina die meer in een reclamefolder of op je website thuis horen. Mensen vinden dat totaal niet interessant en zien het als reclame. Het wegklikken van je updates of het niet meer leuk vinden van je pagina is het gevolg.

Facebook likes en vind-ik-niet-meer-leuks

Via de statistieken kan je precies zien hoeveel mensen jouw pagina een like hebben gegeven of juist niet meer leuk vinden. Je kan dit zelf per bericht specificeren.
Nu al meer weten of misschien zelfs wat hulp nodig? Klik dan op contact opnemen en wij helpen jou graag verder!

7. Plaats interessante berichten

Mensen zitten voor hun lol op Facebook; met het promoten van nieuwe producten of verkoopacties zul je maar weinig gebruikers echt weten te enthousiasmeren. Zorg er daarom voor dat je berichten vooral interessant zijn voor je followers en niet primair gericht op het verkopen van je product of dient of het promoten van je bedrijf. Natuurlijk is dat uiteindelijk wel je doel, dus zal je creatief moeten zijn!

Maak wat leuke foto’s op locatie bij je klant en leg de link naar een van je website-pagina’s, zet een filmpje online van een beurs waar jij met je collega’s zijn (en tag je collega’s!), een foto van een een training die gevolgd wordt of een collega die kampioen is geworden met zijn zaalvoetbal-team. Maak het leuk, maak het persoonlijk.

8. Experimenteer met je berichten

Niet elk bericht zal even goed ontvangen worden en evenveel likes, shares en comments krijgen. Het bereik dat een bericht krijgt door likes, shares en comments noemen we het bereik, dit kan worden gemeten met behulp van Facebook Insights. Met dit programma kan je in een oogopslag zien welke berichten op je pagina het populairst zijn. Durf te experimenteren met verschillende berichten, vragen, stellingen en luister vooral naar de fans. Door het combineren van Insights met Google Analytics (het meetprogramma voor je website) wordt het bepalen van het resultaat van de Facebookpagina eenvoudig te meten, bijvoorbeeld door het aantal inschrijvingen vanuit Facebook te vergelijken met die van andere marketinginstrumenten.

Bereik per berichttype op Facebook

 

In bovenstaande tabel is te zien dat de betrokkenheid bij foto’s op de Facebook pagina van Daizy Media twee maal zo groot is als de betrokkenheid bij links. Dit is waardevolle informatie.

9. Overdaad schaadt

Zorg dat je consistent en met regelmaat je updates plaatst. Maar doe dit met mate. Houd als richtlijn maximaal drie berichten per week¬†aan. Niet meer! je bereik wordt er namelijk niet groter van en de kans om ‘irritant’ gevonden te worden ligt op de loer! Om te zorgen dat je consistent publiceert, kun je een contentkalender opstellen. Zo houd je overzicht en variatie in je updates.

10. Focus op het bereik, niet op het aantal fans

Het gaat niet om hoeveel fans je hebt als pagina. Het draait op je Facebook pagina¬†om oprecht ge√Įnteresseerde fans die bereid zijn ook iets met jouw Facebook pagina te doen, zoals het liken¬†en¬†delen¬†van- en reageren op¬†updates. Zodra fans dat doen dan word jij zichtbaar in hun netwerk en vergroot je je bereik, wat uiteindelijk weer resulteert in nieuwe ge√Įnteresseerde fans en wellicht nieuwe klanten. Fans zijn en blijven dus belangrijk, maar wel alleen kwalitatieve fans.

Gebruik je statistieken om te checken wat je bereik is en check ook de betrokkenheid van je fans. Heb je een post geplaatst met een linkje, bijvoorbeeld naar jouw website, dan is het aantal clicks belangrijk. Klik in je eigen statistieken ook op de updates om te zien of mensen je updates hebben weggeklikt of als spam gerapporteerd. Bekijk met regelmaat wat je updates doen en leer van je eigen fouten.

Het bereik en betrokkenheid van Facebook berichten

In bovenstaande¬†statistieken is bijvoorbeeld te zien dat de leuke ludieke posts op onze Facebook pagina een veel groter bereik hebben dan het blog over Google’s zoekalgoritme. ¬†Dat is belangrijke informatie, in dit geval is aangetoond dat de bezoekers van onze Facebook pagina veel meer interesse hebben in leuke informatie over Daizy Media en haar klanten dan technische informatie over de werking van Google.